Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 22.06.2019.

Književna karika ili Lit link festival 2019. u Puli, Rijeci i Zagrebu
Održava se
27.-29.06.2019.

Lit link festival

Ovogodišnja Književna karika ili Lit link festival 2019. održat će se od 27. do 29. lipnja 2019. u Puli, Rijeci i Zagrebu. Uz hrvatske sudionike, gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska). Dodatna večer festivala bit će održana 30. lipnja u Ljubljani, u suradnji s Cankarjevim domom. 

Književna karika ili Lit link festival povezuje hrvatsku književnu scenu sa književnim scenama diljem svijeta. Uz konstantno sudjelovanje hrvatskih autora na svakom festivalu gostuje još jedna zemlja ili jezik. Specifičnost festivala jest da ne ugošćuje samo autore nego i urednike i izdavače. 

Festival teži dugoročnim efektima književne komunikacije i osnaživanju potencijala prevođenja. Uz čitanja stranih i domaćih autora Lit link festival paralelno se usmjerava na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti. Čitanja se odvijaju uz projicirane prijevode na hrvatski i na jezik gostiju. 

Festival, u cjelini gledano, naginje alternativnom tonu i otkrivanju novoga, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostrujaških medija te značajnih nagrada i priznanja. 


Književna karika ili Lit link festival teži dvosmjernoj komunikaciji. S jedne strane upoznavanju publike u više hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Pula...) s novim i zanimljivim književnim glasovima iz inozemstva, no jednako tako i u drugom smjeru: strani gosti, posebice urednici i nakladnici, u prilici su upoznati potencijalno prevodive autorske glasove s aktualne hrvatske književne scene, kao i dobiti – u dodacima programa – informacije o književnom naslijeđu. 

Ciljevi festivala su dugoročni te se njegovi poželjni efekti ne ograničavaju tek na jednokratno događanje nego na iniciranje daljnjih profesionalnih suradnji. 
Festival postoji od 2013. godine i odvija se jednom godišnje (krajem lipnja). 

Dosad su gosti festivala dolazili iz:

Od 2018. Lit link festival jednu dodatnu večer programa, u suradnji sa slovenskim partnerima, organizira u Ljubljani
 

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, HDP. 

Festival podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb, te Grad Rijeka.

Program 2019.

26. 06. - srijeda - Zagreb 

Književni klub "Booksa" (Martićeva 14d)
18:00 – 19:00 h 


27. 06., četvrtak - Pula 

"Dnevni boravak" u Društvenom centru Rojc (Gajeva 3)
20:00 – 23:00 h


28. 06., petak - Rijeka 

Book caffe Dnevni boravak (Ciottina ulica 12a)
19:00 – 22:30 h


29. 06., subota - Zagreb

Klub Močvara (Trnjanski nasip bb)
18:00 – 22:00 h 


Više o sudionicima.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –