Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: I.P. - MV • 30.10.2013.

Književni petak

Književni petak ima novi blog na kojem će izvještavati o svemu vezanom uz tribinu Književni petak. Također, na blogu će se izlagati bogata arhiva i zanimljivosti vezane za ovu tribinu koja se odvija neprekidno već 58 godina i pomalo se već smatra institucijom u gradu Zagrebu.
 
O književnom petku:

U čitaonici Radničke biblioteke (danas Knjižnica Božidara Adžije) 4.11.1955. godine održan je prvi Književni petak s gostom Vladanom Desnicom. "Književni petak" se s manjim prekidima redovito održava do danas. Od 1980. godine tribinu su zajednički organizirale Radnička biblioteka i RANS "Moša Pijade", a 1988. godine tribinu "preuzimaju" Knjižnice grada Zagreba. Mnogi su hrvatski književnici, ali i druga ugledna imena iz kulture, umjetnosti i znanosti, nastupili na "Petku".

"Književni petak" je kroz sve ove godine zadržao ugled - zbog svoje otvorenosti koja je dozvoljavala polemike i rasprave, suglasja i nesuglasja. Zbog svega toga je na tribini uvijek bilo publike. A publika je na tribini mogla slušati i strane goste kao što su Jean Paul Sartre, Günter Grass, Jiài Menzel, Alain Filkenkraut, Ismail Kadare, Claudio Magris, Gay Gavriel Kay, mladi irski književnici…

"Književni petak" održavao se u prvo vrijeme u Radničkoj biblioteci na Krešimirovom trgu, potom u Medulićevoj ulici, zatim u Gradskoj knjižnici u Novinarskom domu, a selidbom Gradske knjižnice i "Književni petak" dobiva novi prostor - čitaonicu na 1. katu Starčevićevog doma, da bi se potom "popela" na treći kat u Galeriju Kupola, gdje se održava i danas.

knjizevnipetak.tumblr.com/

– Povezani sadržaj –

Link • 04.01.2011.

SVK magazin

– Pretraži sve članke –