Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 22.02.2018.

Književni petak : Satira – umjetnost i/ili politika
Održava se
23.02.2018. u 20h

Najdugovječnija zagrebačka književna tribina Književni petak novu sezonu započet će u petak 23. veljače u 20 sati u Gradskoj knjižnici Zagreb (Galerija Kupola) s temom: "Satira – umjetnost i/ili politika".

O temi će raspravljati Saša Antić iz grupe TBF, Dragan Markovina iz Nove ljevice te Nino Raspudić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz moderiranje urednice tribine Marije Selak.

Tribina, čija povijest započinje davne 1955. godine, uz sve lokacijske i koncepcijske promjene koje je do danas doživjela, zadržala je svoju temeljnu usmjerenost na polemička sučeljavanja i rasprave o različitim pitanjima suvremene književnosti, kao i ostalim kulturno-društvenim aktualnostima domaće scene. Ipak, nova sezona donosi novitete, pa će u ovoj godini različite aktualne teme obrađivati četiri urednika: filozofkinja i kolumnistica Marija Selak, književnik i publicist Nikola Petković, prevoditeljica i dramaturginja Petra Mrduljaš te književnica i urednica Milana Vuković Runjić, čime se nastavlja niz uglednih imena koja su tijekom 63 godine neprekidnog održavanja okupljala publiku oko zanimljivih i aktualnih tema.

Tome s jedne strane svjedoče zvučni zapisi Arhiva Književnog petka koji se od 2017. godine digitalizira u Knjižnici Božidara Adžije u okviru projekta Digitalizirana zagrebačka baština Knjižnica grada Zagreba. Na internetu su dostupni kratki isječci (http://bit.ly/2sBaH3I ), a u čitaonici spomenute Knjižnice mogu se poslušati cjelovite snimke 162 susreta s gostovanjima značajnih imena od 1959. do 1969. godine. S druge strane, kako je Književni petak uvijek išao ukorak s vremenom, tako se današnje tribine, od 2013. godine, mogu gledati na Youtube kanalu Knjižnica grada Zagreba (http://bit.ly/2EtELj5).

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –