Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.11.2020.

Književni petak: Smisao egzistencije – 60 godina Sartrea na Petku
Održava se
06.11.2020. u 20h

Treća ovogodišnja tribina Književnog petka na temu Smisao egzistencije: 60 godina Sartrea na Petku, održat će se 6. studenog u 20 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Čitaonica, 1. kat, Starčevićev trg 6). 

„Misliti, znači promijeniti se“, ustvrdio je Sartre u vremenu radikalne promjene smisla postojanja, koje određujemo egzistencijalizmom. To nije samo zahtjev za pukim postojanjem, nego i za smislom života koji se ne nalazi nigdje izvan svijeta, već u nama samima, koji proizvodimo vlastiti, autentični smisao. Egzistencija zato prethodi esenciji, pa je čovjek ništa drugo do „vlastiti projekt“. Francuski filozof i književnik Jean-Paul Sartre u svojoj je filozofskoj misli sjedinio najutjecajnija filozofska strujanja 20. stoljeća – fenomenologiju, filozofiju egzistencije i marksizam – koja se kao zasebni putovi međusobno nisu podnosili, dok je u književnosti izražavao proturječje između egzistencijalističkog otuđenja i angažirane umjetnosti (književnosti). Istina o čovjeku, ukazivao je Sartre, najbliža je suočenju s apsurdom te rastrganošću između sebe i drugog, otuđenja i angažmana, smisla i besmisla, krize subjekta i slobode, komunizma i kapitalizma.

Afirmacijom pitanja ništavila, tjeskobe, mučnine, očaja, otuđenja, seksualnosti i revolucionarnosti ne obilježavamo samo njegovo gostovanje na tribini Književnog petka 1960. godine, održanoj u tadašnjoj Radničkoj biblioteci, već afirmiramo i važnost naslijeđa njegova mišljenja u svijetu novih promjena i imperativa iznalaženja neke nove autentične egzistencije, nespremne pristati na svijet koji je dan i prosječnost koja ga podržava. (G. S.)
 
Na tribini će gostovati Tomislav Brlek, Nenad Ivić i Maja Zorica. Urednik i voditelj Književnog petka je Goran Sunajko.

***

Dolazak je potrebno prijaviti na e-mail knjizevni.petak@kgz.hr, jer je broj mjesta u dvorani ograničen. Događaj se odvija u skladu s epidemiološkim preporukama. 

Želite li pratiti tribinu putem interneta, to je moguće putem Zoom aplikacije, a ovo su potrebni podaci:
Broj pratitelja ograničen je na 100.
Topic: Književni petak
Time: Nov 6, 2020 08:00 PM Sarajevo, Skopje, Zagreb
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85481856188?d=QlJxM3VCRTZHT3oyVDk3cFU1S2dTUT09
Meeting ID: 854 8185 6188
Passcode: 324800

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –