Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.11.2018.

Književni petak : Štulić i(li) Marulić
Održava se
09.11.2018. u 20h

Koga uvrstiti u lektiru, tko treba imati prednost, a tko je suvišan, pitanje je oko kojeg se lome pera kritičara i pobornika obrazovne reforme, učitelja i profesora, đaka i roditelja. No, taj slučaj nije jedinstven za Hrvatsku. Od "Pustolovina Huckleberryja Finna" pa sve do "Dnevnika Anne Frank", mnogi lektirni naslovi, ovisno o vremenima i običajima, proglašavani su nepriličnima, pa su čak i zabranjivani.

Na tragu promišljanja pozadine takvih kontroverzi u sklopu ove tribine otvorit će se pitanja: mogu li romani još uvijek kreirati junake novog doba ili je rasprava o lektiri ionako besmislena jer nitko više ne čita? Kako odrediti književno-umjetničku vrijednost djela, ali i pedagoško-psihološku podobnost? Koja je granica između podilaženja i izlaženja u susret učeničkim interesima? Tko određuje što je vrijedno čitanja i kolika treba biti autonomija učitelja i profesora? Što učiniti s našom književnom baštinom? Jesu li popisi lektire zastarjeli i je li „staro“ sinonim za „dosadno“? Moraju li uopće „staro“ i „novo“ biti suprotstavljeni? Koliko su važni aktualni autori? Treba li lektira proći test vremena? Ako je Bob Dylan mogao dobiti Nobelovu nagradu za književnost, ima li mjesta i u Hrvatskoj za „glazbenu“ lektiru?

To su neka od pitanja o kojima će svoje mišljenje podijeliti: Zoran Ferić, Julijana Matanović i Milana Vuković Runjić.

Urednica i voditeljica: Marija Selak


Tribina Književni petak održat će se 9. studenog u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –