Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.02.2021.

Književni petak : Tradicija, baština i ideologija
Održava se
26.02.2021. u 20h

Kulturna, književna i umjetnička baština i tradicija ključne su nositeljice ideoloških značenja. U tom smislu, institucionalizirano znanje o njima pretežito je podređeno reprodukciji dominantnih pripovijesti, rijetko se upuštajući u kritiku njihovih temeljnih pretpostavki. U širem postsocijalističkom kontekstu, to znači da shvaćanjem kulture, umjetnosti i književnosti, kao i njihovih povijesti, upravlja nacionalno-liberalni konsenzus koji naš pogled unatrag prekraja u skladu sa svojim antagonizmom prema prethodnom društvenom uređenju i njegovim dostignućima. To prekrajanje služi se različitim strategijama: ponekad je riječ o negaciji činjenica i praksi neuklopivih u obzor današnje građanske ideologije, a ponekad o njihovom tendencioznom izobličavanju i kooptaciji.

O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić, pisac i kritičar Dinko Kreho i članica kustoskog kolektiva BLOK Ana Kutleša. (L. P.)

Književni petak uređuje i vodi Lujo Parežanin, urednik i novinar na portalu Kulturpunkt.hr.

Tribina Književnog petka održat će se u petak 26. veljače u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice u Zagrebu, Starčevićev trg 6, s početkom u 20 sati.

Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama te se za dolazak na tribinu potrebno prijaviti. Prijave se primaju na e-mail knjizevni.petak@kgz.hr ili na telefon 01/4572-084 do popunjenja mjesta ili do četvrtka, 25. veljače.

Tribina će se istovremeno prenositi putem Facebooka Književnog petka.
 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –