Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.06.2008.

Književno-antropološko iščitavanje kulturnih paradigmi: Umberto Eco i Biblija
Održava se
18.06.2008.

U Salonu Matice hrvatske, u srijedu, 18. lipnja 2008. u 18:30 održat će se predavanje Krešimira Šimića pod nazivom: "Književno-antropološko iščitavanje kulturnih paradigmi: Umberto Eco i Biblija".

Čovjek je bitno biće kulture. O njoj će se u ovome predavanju progovoriti iz književnoantropološke perspektive. Tomu su dva razloga: Prvo, naša je kultura, tvrdi Richard Rorty, poetizirana kultura. To znači da mjesto teorije i filozofije zauzima pripovijest. Drugo, književna znanost posljednjih nekoliko desetljeća teži rasvijetliti sve ono što književni tekstovi mogu otkriti o čovjeku kao uvijek određenu vremenom i prostorom, o njegovoj kulturi. Razmotrit će se jedan starozavjetni tekst, izvještaj o Abrahamovoj spremnosti da žrtvuje sina Izaka, i jedan postmoderni roman, "Ime ruže" Umberta Eca.

Razlog takva izbora jest uvjerenje da se pravo sučeljavanje u današnjem svijetu ne događa između različitih religijskih kultura, nego, kako je ustvrdio Joseph Ratzinger, između korjenita odvajanja čovjeka od Boga s jedne, te velikih religijskih kultura s druge strane, o čemu i govore spomenuti tekstovi.

Krešimir Šimić (1973) zaposlen je na Katedri za hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Magisterij iz teoloških znanosti stekao je na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu izrađuje doktorat "Hrvatska religiozna lirika 16. stoljeća". Objavio je knjige: "Literarno-teološki ogledi" (2005), "Književni svjetovi. Književnohermeneutičke studije iz hrvatske književnosti" (2007) i "Njoj na spomen. Rasprave o vjeri i kulturi"(2008).

Predavanje će se održati u Matici hrvatskoj, Strossmayerov trg 4, Zagreb.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –