Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Link • Piše: I.P. - MV • 11.10.2013.

Književnost uživo

Književnost uživo je književni projekt koji koristi društvenu mrežu Facebook kao mjesto okupljanja autora i prostor za izlaganje djela. Književnost uživo objavljuje, ali i dozvoljava drugim zaljubljenicima u književnost da objavljuju, komentiraju te sudjeluju u diskusijama.

Svi su pozvani na kreiranje sadržaja, pri čemu se je važno držati nekoliko smjernica koje se navode u "uputama za korištenje". Drugim riječima, svatko može poslati svoj rad, bilo da je riječ o prozi, poeziji, eseju ili, ako je riječ o romanu, link na roman uz kratki opis u statusu. Slati se mogu i fotografije i videa, a tekstove je moguće objavljivati na svim jezicima.

Međutim, to nije sve. Stranica na Facebooku samo je prvo okupljalište radova, odakle se stalnim izborom i selekcijom prikupljaju materijali za e-izdanje časopisa. Do sad su objavljena dva broja e-časopisa Književnost uživo. Svaki broj ima drugog urednika/-cu koji časopis uređuje prema svojim književnim afinitetima. Zbog motivacije i usporedbe, dio časopisa čine i klasici.

Književnost uživo osnovala je grupa entuzijasta (Igor Beleš, Alen Brabec, Slaven Jelenović, Alen Kapidžić, Moris Mateljan, Tamara Modrić, Milan Zagorac, Zoran Žmirić), ali kako vole reći, ne za sebe nego za sve vas koje književnost zanima.

"Ova inicijativa i vaš odaziv pokazali su barem dvije stvari: interes za čitanje i pisanje puno je veći nego se misli i društvene mreže mogu biti društveno korisne ako se koriste na odgovarajući način. Obje su nam ove stvari izuzetno drage zbog mitova koje često čujemo u književnim krugovima u kojima se krećemo. Živimo i radimo na granici propadanja starog i rađanja novog...

Mišljenja smo da dobra književnost postoji i izvan mainstream (ili matične) književne produkcije u koju ne ubrajamo književnost matica i ogranaka književnih društava, nego mislimo na književnu produkciju koja trenutno nastanjuje ionako premalene medijske prostore. Štoviše! Volimo si umišljati da najzanimljivije stvari nastaju na margini. Dok vrijeme ne pokaže je li to tako, nudimo živu književnost u nastajanju otvaranjem novog medijskog prostora koji služi povezivanju autorice i autora, čitateljica i čitatelja te njihovoj međusobnoj interakciji." Alen Kapidžić

Čitajte Književnost uživo:

Književnost uživo, godina 1., broj 1, ljeto 2013.

Književnost uživo, godina 1., broj 2, jesen 2013.

www.facebook.com/KnjizevnostUzivo?fref=ts

– Povezani sadržaj –

Link • 28.05.2014.

Books at BBC

– Pretraži sve članke –