Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 09.07.2020.

Kultura za sve! – s druge strane Save, kulture preko glave
Održava se
10.-12.07.2020.

Kultura za sve! nova je manifestacija koja će se održati 10., 11. i 12. srpnja u novozagrebačkom kvartu Travno – koja će pokazati na koji način model sudioničkog upravljanja može funkcionirati u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje. 

Kultura za sve! započinje u petak 10. srpnja Eurokazovom interdisciplinarnom kombinacijom predstave i ambijentalne tvorevine pod palicom Branka Brezovca naziva Pet godišnjih doba, a koja će se odviti ispred atomskog skloništa na samoj margini Travnog.

Drugi dan, 11. srpnja na platou Mamutice udruga Domino u suradnji s Josipom Bubaš, Nevom Lukić, Vedranom Klepicom, Drum'n Bijesom te udrugom Avokado kreirat će Predstavu zajednice. Zgrada Mamutice ishodiše je fragmenta Predstave zajednice kojim Josipa Bubaš i Neva Lukić zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazuju na koje načine može zaživjeti ideja “zgrade-grada”. 

Vedrana Klepica, se pak, u Keinbergu bavi principima kasnog kapitalizma u kojem su sami sistemi osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, a kroz nedovoljnu kontrolu postaju i razlozi njezinog raspadanja. Drum'n Bijes je okupio članove zajednice oko bubnjarske katarze, dok će udruga Avokado s građanima slagati jestive instalacije od voća i povrća.  

Redateljica Iva Srnec Hamer i umjetnička organizacija Točka na I prezentirat će predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u čijoj su realizaciji, uz profesionalne glumce, sudjelovali i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana. 

Zadnji dan Kulture za sve!, u nedjelju 12. srpnja svoje programe izvest će Triko Cirkus Teatar, gdje su autorice Iva Peter Dragan i Marija Antić, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, kreirale predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija te umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba, pod mentorskom palicom Irene Boćkai i Vilima Matule, radila na stvaranju izvedbenog rada Disanje kvarta o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize. 

S druge strane Save, kulture preko glave! Zato provedite ovaj srpanjski vikend u Novom Zagrebu.

Raspored:

21:30 EUROKAZ - Branko Brezovec: Pet godišnjih doba  // atomsko sklonište Travno, Božidara Magovca 70
 

DOMINO – PREDSTAVA ZAJEDNICE
18:30 Josipa Bubaš i Neva Lukić: Mamutica - prostori budućnosti // plato Mamutice
19:00 Vedrana Klepica: Keinberg // scena KUC Travno
19:30 Drum'n Bijes & udruga Avokado // plato Mamutice
20:30 TOČKA NA I - Iva Srnec Hamer: Poligon // scena KUC Travno
 

19:00 TRIKO CIRKUS TEATAR - Iva Peter Dragan & Marija Antić: Stanari u mamutu // scena KUC Travno
21:00 ARKTIK Institut za budućnost -  Irena Boćkai, Vilim Matula i Vesna Mačković: Disanje kvarta  // scena KUC Travno

Ulaz na sve programe je besplatan. Zbog epidemioloških mjera dolazak potvrdite na adresu projektsukultura@gmail.com

Više informacija na stranicama Kulturni centar Travno i projekta SuKultura.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –