Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.11.2016.

Makedonska spisateljica Lidija Dimkovska gostuje u Zagrebu
Održava se
16.11.2016. u 19h

Tihomir Pinter - Lidija Dimkovska

Na Europei u Dvorištu gostuje makedonska spisateljica Lidija Dimkovska. Povod gostovanju je predstavljanje njezinog drugog romana "Rezervni život" u izdanju Naklade Ljevak, za koji je autorica nagrađena prestižnom nagradom Europske unije za književnost 2013. godine, a koji je netom objavljen i u SAD-u.

Roman o sijamskim blizankama rođenim sa spojenim glavama osobna je drama koja se odvija u razdoblju od 1984. do 2012. godine između Skoplja i Londona, a u čijoj su pozadini prepoznatljiva, dramatična povijesna zbivanja, pa je tako riječ i o osobnoj i povijesnoj i političkoj priči.

Na predstavljanju će biti riječi o Drugosti, iščašenosti, pripadanju i nepripadanju, a s autoricom Lidijom Dimkovskom će razgovarati i knjigu pobliže predstaviti moderatorica i spisateljica Ivana Bodrožić te prevoditelj i sveučilišni profesor Borislav Pavlovski.

Dođite ove srijede, 16. studenog u 19 sati u zagrebački caffe U Dvorištu i sudjelujte u zanimljivom i poticajnom razgovoru.

O autorici:

Rezervni život Dimkovska Lidija

Lidija Dimkovska (1971.) makedonska je pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica. Doktorirala je rumunjsku književnost na Sveučilištu u Bukureštu, gdje je nekoliko godina radila kao lektorica za makedonski jezik i književnost. Predavala je svjetsku književnost na Sveučilištu u Novoj Gorici, u Sloveniji, a trenutno je slobodna umjetnica i prevoditeljica u Ljubljani.

Članica je Društva pisaca Makedonije i Slovenije, makedonskog PEN centra i stručnog žirija međunarodnih književnih festivala „Vilenica“ i „Herbert“. Poezija joj je prevedena na više od 20 jezika, a magazin „The American Poetry Review“ joj je posvetio naslovnicu i posebni dodatak. Dobitnica je Europske nagrade za poeziju „Hubert Burda“ i međunarodne nagrade „Tudor Arghezi“.

Romani "Skrivena kamera" i "Rezervni život" nagrađeni su Nagradom Društva pisaca Makedonije, a "Rezervni život" i Nagradom za književnost EU. Ove godine kandidatkinja je za europsku nagradu „Pjesnik slobode“ koja se dodjeljuje u Poljskoj.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –