Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidija Dimkovska

Rezervni život

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Borislav Pavlovski
  • 11/2016.
  • 488 str., meki uvez
  • ISBN 9789533039633
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nakon "Skrivene kamere" (obj. 2004.) "Rezervni život" (2012.) je drugi roman Lidije Dimkovske, po riječima Goce Smilevskog (a sudeći i po uglednim međunarodnim nagradama) nesumnjivo najsnažnijeg kreativnog glasa među makedonskim piscima novije generacije.

Glavne junakinje Srebra i Zlata, blizanke rođene sa spojenim glavama, tragaju za smislom u životu obilježenom teškom fizičkom deformacijom, u obiteljskom i društvenom okruženju ispunjenom otuđenošću, drugošću i (ne)prihvaćanjem. Osobna drama koja se odvija u razdoblju između 1984. i 2012. između Skoplja i Londona oslikana je na pozadini dramatičnih povijesnih zbivanja te nadilazeći individualnu dimenziju doseže razinu kolektivnog sjećanja i povijesti.

S obiljem neobičnih, često bizarnih zapleta, sa psihološkim analizama, specifičnim pogledom na ljubav, stvarnost i vrijeme u kojem živimo, roman "Rezervni život" je osobna, politička i povijesna priča za koju je autorica nagrađena Nagradom Društva pisaca Makedonije (2012.) i Nagradom Europske unije za književnost (2013.).

Lidija Dimkovska (1971.) makedonska je pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica. Doktorirala je rumunjsku književnost na Sveučilištu u Bukureštu, gdje je nekoliko godina radila kao lektorica za makedonski jezik i književnost. Predavala je svjetsku književnost na Sveučilištu u Novoj Gorici, u Sloveniji, a trenutno je slobodna umjetnica i prevoditeljica u Ljubljani.

Članica je Društva pisaca Makedonije i Slovenije, makedonskog PEN centra i stručnog žirija međunarodnih književnih festivala Vilenica i Herbert. Poezija joj je prevedena na više od 20 jezika, a magazin The American Poetry Review joj je posvetio naslovnicu i posebni dodatak. Dobitnica je Europske nagrade za poeziju Hubert Burda i međunarodne nagrade Tudor Arghezi. Romani "Skrivena kamera" (2004) i "Rezervni život" (2012) nagrađeni su Nagradom Društva pisaca Makedonije, a "Rezervni život" i Nagradom za književnost EU.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –