Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.11.2013.

Međunarodni skup Umjetnost kritike/ The Art of Criticism
Održava se
25.11.2013.

U ponedjeljak i utorak, 25. i 26. studenog, u Goethe institutu i klubu Booksa u Zagrebu održat će se međunarodni skup "Umjetnost kritike/ The Art of Criticism".

Cilj ovog skupa je istražiti kako je promjena medijskog okoliša utjecala na umjetničku kritiku tradicionalno povezanu s profesionalnim autoritetom kritičara. Ima li ova promjena utjecaja na čitatelje i konzumente umjetnosti? Kakva je budućnost ovog tipa medijacije umjetničke produkcije?

Svoje odgovore na ova pitanja ponudit će stručnjaci iz područja umjetničke kritike i medija:

Ariane Mayer i Lanval Monrouzeau, znanstvenici s Instituta za istraživanje i inovaciju Centra Pomopidou u Parizu koji pod vodstvom Bernarda Stieglera razvijaju projekt Digital Studies namijenjen povezivanju istraživača digitalnih tehnologija iz različitih zemalja.

Nataša Govedić, teatrologinja, kazališna i filmska kritičarka, urednica Zareza, predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti te autorica više knjiga o kazalištu i jedne knjige za djecu.

Anja Seeliger, novinarka koja je godinama radila za renomirane njemačke časopise (Spiegel, Vogue, Taz, Taggespiegel) a 2000. godine s Thierry Chervelom osnovala je Perlentaucher, najčitaniji njemački kulturni časopis na internetu koji je 2003. dobio prestižnu nagradu Grimme za online novinarstvo.

U sklopu skupa „Umjetnost kritike/ The Art of Criticism“ održat će se i promocija hrvatskog izdanja dviju knjiga Nicolasa Bourriauda poznatog francuskog teoretičara umjetnosti, kustosa i ravnatelja École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu – „Relacijska estetika“ i „Postprodukcija“ (izdavač MSU Zagreb, prevela Nataša Medved).

Program prvog dana skupa 'Umjetnost kritike/ The Art of Criticism' koji će se održati u ponedjeljak, 25. studenog u Goethe institutu i na kojem će sudjelovati Ariane Mayer, Lanval Monrouzeau, Nataša Govedić i Anja Seeliger možete vidjeti ovdje.

Drugog dana skupa, 26. studenog u klubu Booksa, održat će se promocija hrvatskog izdanja knjiga poznatog francuskog kustosa, teoretičara umjetnosti i ravnatelja École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu Nicolasa Bourriauda – „Relacijska estetika“ i „Postprodukcija“ u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Obje je knjige prevela Nataša Medved a o njima će na promociji govoriti urednica Leila Topić, povjesničar umjetnosti Klaudio Štefančić te umjetnica Božena Končić Badurina.
 
Međunarodni skup organiziraju udruge Kurziv i Kulturtreger u suradnji s Francuskim institutom i Goethe institutom iz Zagreba te uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –