Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.05.2018.

Miljenko Jergović i Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018.

Miljenko Jergović, foto: (c) Fraktura

Miljenko Jergović i Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018. Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Europa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi.


Književna nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, kao glavna nagrada za publicističko i književno životno djelo te nagrada za izvanrednu publikaciju, a uručuje ju povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters.

Miljenku Jergoviću pripala je glavna nagrada za ukupno prozno djelo, a litavskom autoru Alvydasu Šlepikasu za roman "Moje ime je Marytė". Nagrade dobivaju i njihovi njemački prevoditelji.


Petočlani žiri, pod predsjedanjem dr. Beate Stortkuhl, u obrazloženju je napisao:

"Svojim epskim djelom Miljenko Jergović predstavlja raznoliku slike kulturne slojevitosti jugoistočne Europe, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti. (...) Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici."

Svečana dodjela nagrada održat će se 10. listopada 2018. u Berlinu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –