Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 24.10.2020.

Monika Herceg dobitnica Nagrade Zvonko Milković za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike

Monika Herceg: Vrijeme prije jezika

Vrijeme prije jezika Herceg Monika

Nagradu Zvonko Milković 2020., koju ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" dodjeljuju za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike, dobila je Monika Herceg za knjigu "Vrijeme prije jezika" (Fraktura, 2020.; urednici Roman Simić i Mateja Jurčević).

Ove godine na natječaj su pristigle 22 knjige, a povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Lada Žigo i Ernest Fišer u uži je izbor uz zbirku Monike Herceg uvrstilo još i knjige "Havana blues" Tomislava Marijana Bilosnića i "Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan.
 

Monika Herceg

Nagrada koja ime nosi po istaknutom varaždinskom pjesniku uručena je Moniki Herceg na svečanoj dodjeli 22. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici ''Metel Ožegović'' u Varaždinu.

U ime prosudbenog povjerenstva njegov predsjednik Mario Kolar u obrazloženju je napisao: "Nagrađena zbirka pjesama (…) nastoji svijet oko sebe sagledati lakoćom ptice, nježnošću tišine i mekoćom ljubavi. Pokušaj je to ustvari da se pjesnički definira što je to ljubav, unatoč svjesnosti da to nije moguće, zato što ljubav nije dosegljiva jezikom, štoviše, jezik zamućuje i gotovo onemogućuje njezino spoznavanje – jer, bez jezika ljubav bi jednostavno bila ljubav, a ovako je pojam, ideja. (…)"

Monika Herceg

Vrijeme prije jezika

  • Fraktura 05/2020.
  • 114 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533582238
  • Cijena 119.00 kn

Sama činjenica da pišem o tome znači da imam povjerenje u taj tekst da ipak može nešto učiniti. Teško mi je reći na koji način on može doprinijeti borbi, ali vjerujem da je bitno da književnost danas otvara takva pitanja i da se uznemiri čitatelja. Potrebna nam je literatura koja će nas i obrazovati i upozoravati, literatura koja će nas podsjetiti. (Monika Herceg)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –