Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 20.04.2006.

Muke Mikuline odnose ovogodišnjeg 'Slavića'

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Slavić", koju dodjeljuje Društo hrvatskih književnika za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac u 2005. je Svjetlan Lacko Vidulić za knjigu "MUKE MIKULINE", Zagreb, AGM, 2005. U žestokoj konkurenciji od 17 naslova koliko ih se našlo u užem izboru za ovogodišnju nagradu, Vidulićev se tekst "posebno nametnuo zrelošću i dorađenošću", stoji u obrazloženju povjerenstva nagrade.

O b r a z l o ž e n j e povjerenstva nagrade:

Niti jedne godine, otkad je utemeljena nagrada "S l a v i ć" za prvu knjigu, nije bila tako snažna konkurencija kao ove. Čak sedamnaest književnih prvijenaca dolazilo je u obzir za priznanje, a osim količinskoga salda i vrijednosno je prošlogodišnja ponuda iznimno izrazita i jaka. Barem dvije prozne i tri pjesničke knjige zaslužile su da ih se izdvoji u najuži izbor, a neke su od njih srećom već ponijele primjereni znak ocjenjivačkog prepoznavanja, pa ih je utoliko bilo lakše ovom zgodom mimoići.

Zrelošću i dorađenošću ipak se posebno nametnula pripovjedna zbirka "Muke Mikuline" Svjetlana Lacka Vidulića.

Podijeljena u četiri ciklusa i još rasparcelirana u niz manjih narativnih cjelina i jedinica, knjiga bi ipak mogla ponijeti zajednički nazivnik neke humorne, groteskne i paradoksne fenomenologije naše svakodnevice. Ispisana iznimno gipkom i razuđenom rečenicom, a profilirana neobično psihološki pronicljivim portretnim skicama, Vidulićeva proza emanira bujnu žanrovsku raznolikost i zavidnu stilsku virtuoznost. Indikativno je što uvodni ciklus "Jedanaest uboda" ima jedanaest različitih sekvenci, jedanaest različitih vizura i perspektiva, jedanaest varijacija na istu temu, isto zbivanje. Karakter "stilskih vježbi" produžuje se također u ostalim dijelovima zbirke, gdje se morfološki imitira, persiflira i parodira čitava izražajna paleta od intimne korespondencije do birokratske neutralnosti, od nekog iščašenog enciklopedizma do nadrimuzeološke evidencije predmeta. Ali neosporna maniristička zaigranost i povremeno eruditsko namigivanje literarnim uzorima ne priječe i izravan užitak u čitanju.

Zahvalni za gorke nasmiješenosti i blage poruge i samoporuge, kojima nas obdaruje i spoznajno obogaćuje pisac Svjetlan Lacko Vidulić sa zadovoljstvom apostrofiramo njegove "Muke Mikuline" kao knjigu koja i samu nagradu "Slavić" diže na novu aksiološku razinu.

Svjetlan Lacko Vidulić (Zagreb, 1968.) nakon studija germanistike i komparatistike zaposlio se kao predavač njemačke književnosti na fakultetu, a volio bi raditi i kao raznosač hitne pošte na biciklu, lektor za hrvatski jezik u prekomorskim zemljama, pisac pogrebnih govora i dr. Prozu objavljivao u književnim časopisima i na radiju, a volio bi da je napisao zbirku priča "Latice u getribi" (2001), kontroverzni roman "Migrena popušta nakon povraćanja" (2003) i dr.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –