Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 11.11.2019.

Muzeji na Interliberu 2019. – izložbena promocija recentnog muzejskog izdavaštva
Održava se
12.-17.11.2019.

MDC - Interliber 2019.

Ovog tjedna Zagrebački velesajam u svojim paviljonima ugošćuje 42. po redu Međunarodni sajam knjiga – Interliber. Od 12. do 17. studenoga 2019. najveći i najpopularniji sajam knjiga u Hrvatskoj otvara svoja vrata svim posjetiteljima koji će, u skladu s već ustaljenom tradicijom, moći razgledati najnovija muzejska izdanja na Izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra.

Izložba koja će se održati 38. uzastopnu godinu nastavlja kontinuitet predstavljanja aktualne produkcije muzejskog izdavaštva u Hrvatskoj te široj publici nastoji približiti teme kojima su se hrvatski muzeji i galerije bavili u minuloj godini. Kao važan dio muzejske djelatnosti muzejsko izdavaštvo, kroz pisanu riječ i slikovnim reprodukcijama, približava čitateljima raznovrsne aspekte domaće i inozemne kulturne baštine, a plod rada autora ovih publikacija bit će izložen uz bok hrvatskih i inozemnih izdavača.

Na policama prepoznatljivoga štanda MDC-ove Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija ove godine naći će se 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija. Uz publikacije muzeji i galerije izdali su i 285 plakata te promidžbeni materijal poput razglednica, kalendara i letaka.
 

Pogled promatrača raznolikih afiniteta i dobnih skupina mogle bi privući publikacije posvećene likovnim umjetnostima, povijesnih i prirodoslovnih tema, one koje se bave tehnikom ili pak govore o arheološkim istraživanjima, arhitektonskim dostignućima, pričama o ljudima i gradovima pretočenim u izložbene prostore muzeja, ribarstvu i pomorskoj baštini kao i slikovite edukativne publikacije namijenjene najmlađima. Ukoričena u raznovrsnim formatima i vrstama poput muzejskih vodiča, kataloga povremenih i stalnih izložaba, časopisa, bogato opremljenih monografija, opsegom manjih brošura i izložbenih deplijana, ova građa prikazuje nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu iz svih krajeva Hrvatske.

Tako će se među izlošcima ovogodišnje izložbe moći pronaći publikacije posvećene borbi Međimuraca u oslobađanju od mađarske vlasti ili d'Annunzijevoj okupaciji Rijeke prije stotinu godina. Za one koji se žele odmaknuti od teških povijesnih tema tu su izložbeni katalozi i monografije na temu tradicijskih obrta i običaja koji predstavljaju bogatu povijest hrvatske čipke, tradiciju ukrašavanja tikvica u Slavoniji ili bude nostalgiju podsjećajući na igračke iz djetinjstva. Glazbena baština, od rock and roll-a do bećarca i tradicijskih svadbenih napjeva, zastupljena je u nekoliko publikacija, dok je prošlost i sadašnjost industrije prikazana kroz priče o nekada moćnim industrijskim središtima poput Siska i Varaždina.

Sva građa popisana je u katalogu koji će olakšati zainteresiranim posjetiteljima pregledavanje izložaka, dati uvid u neke od tema publikacija i naposljetku osigurati trajni zapis recentnog muzejskog izdavaštva. Autorica izložbe mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić u predgovoru kataloga ukazala je na sve jaču društvenu odgovornost muzeja koja se prepoznaje i u ovogodišnjoj izdavačkoj djelatnosti kroz obradu tema kao što su glad, recikliranje materijala, nezaposlenost mladih osoba ili dostojanstveno starenje.

Uz izložbu su organizirana i popratna promotivna događanja na otvorenoj pozornici paviljona 6. Predstavit će se monografija "Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća" autora dr. sc. Damira Demonje koja po prvi puta objedinjuje cjeloviti korpus istraživanja franjevačkih crkava na području Istre i Kvarnerskog zaljeva, opsežan katalog "Zbirka tradicijskih dječjih igračaka Etnografskoga muzeja u Zagrebu" koji popisuje čak 1134 predmeta autorice dr. sc. Iris Biškupić-Bašić te jedinstvena knjiga s reprodukcijama slikovnih prikaza različitih sorti vinove loze autora Vinzenza i Conrada Kreuzera "Zbirka ampelografskih upodobitev Vinzenza in Conrada Kreuzerja". Predstavit će se i nematerijalna baština Podravine nastupom tradicijskih vokalnih sastava, cimbalista i gastro kutkom s tradicionalnim podravskim slasticama.

Muzejski dokumentacijski centar vas poziva da u paviljonu broj 6 Zagrebačkog velesajma zaokružite priču o sadržajnoj raznolikosti muzejskih publikacija i dublje zakoračite u svijet muzejske knjige na 38. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –