Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / Culturenet • 26.10.2016.

Na Danima Josipa i Ivana Kozarca nagrađeni Dubravka Oraić-Tolić, Luka Bekavac, Krešimir Bagić i Ljubica Biljan

Dani Josipa i Ivana Kozarca

Čitanja Matoša Oraić Tolić Dubravka
Policijski sat Bekavac Luka
Uvod u suvremenu hrvatsku književnost Bagić Krešimir

U sklopu 22. dana Josipa i Ivana Kozarca, književno-znanstvene manifestacije koja se održava u spomen na vinkovačke književnike Josipa Kozarca (Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.) i Ivana Kozarca (Vinkovci, 1885. - 1910.), u petak su dodijeljene nagrade, a nagradu za životno djelo primila je akademkinja Dubravka Oraić-Tolić.
 

Govoreći o Dubravki Oraić-Tolić, kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Goran Rem rekao je kako je ta vrsna znanstvenica autorica tridesetak naslova - desetak znanstvenih monografija, tri zbirke pjesama i petnaestak uredničkih i prevoditeljskih svezaka. Rem je ocijenio da je Dubravka Oraić-Tolić nagradu za životno djelo zaslužila već nekoliko puta  ranije- 1992., kad je izdana knjiga "Hrvatsko ratno pismo", čija je bila urednica, 1990. godine knjigom "Teorija citatnosti" i 1980. "Pejzažom u djelima Antuna Gustava Matoša".
 
 
Nagradu za knjigu godine u području književnosti primio je Luka Bekavac za knjigu "Policijski sat" (Fraktura, Zagreb, 2015.), a u području znanosti Krešimir Bagić za knjigu "Uvod u suvremenu hrvatsku književnosti 1970.-2010." (Školska knjiga, Zagreb, 2016.). Poveljom uspješnosti nagrađena će biti Ljubica Biljan za knjigu "Jakobov san" (Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, 2015.).
 
 
U sklopu "Živih kapitala" prijepodne su književnici Krešimir Bagić, Luka Bekavac, Blaženka Brlošić, Josip Cvenić, Miroslav Mićanović, Franjo Nagulov, Dubravka Oraić-Tolić, Adam Rajzl, Goran Rem i Božica Zoko posjetili srednje škole u Vinkovcima te učenicima čitali svoja djela i razgovarali o književnosti.
 
U petak je pak u vinkovačkoj kavani "Aurelia" održana pjesnička večer "Rekvijem za Vanju Radauša" kojom je odana počast tom poznatom kiparu iz Vinkovaca.
 
Ovogodišnji Dani Josipa i Ivana Kozarca završili su u subotu tradicionalno "Jutrom poezije" i čitanjem pjesama vinkovačkih pjesnika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –