Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 30.11.2005.

Najpoznatiji suvremeni ukrajinski pisac Andrej Kurkov dolazi u Hrvatsku
Održava se
03.12.2005.

Majstor grotesknog humora, briljantni satiričar postkomunističke Ukrajine, jedan od četvorice autora izvan engleskog govornog područja čiji su romani presudno utjecali na razvoj žanra kriminalističkog romana u posljednjem desetljeću, visoka književnost u najboljoj tradiciji Dostojevskog, Gogolja, Bulgakova i Pintera, jedno od najuzbudljivijih otkrića na svjetskoj književnoj sceni... samo su neki od epiteta koji su Andreju Kurkovu (1961) i njegovim romanima dodijelili europski književni kritičari.

Autor svjetskog ugleda, čije romane objavljuju najveći i najpoznatiji europski izdavači kao što su "Random House" u Velikoj Britaniji i "Diogenes" u Njemačkoj, na poziv svojih hrvatskih izdavača V.B.Z.-a i Edicija Božičević boravit će u Hrvatskoj od 2. do 6. prosinca 2005. godine i tom će prigodom promovirati knjige na Sajmu knjiga u Puli te u Zagrebu i Rijeci. S Andrejom Kurkovom u posjet Hrvatskoj dolazi i njegov ukrajinski izdavač Oleksandr Krasnovytsky (1967), osnivač najveće izdavačke kuće u privatnom vlasništvu u Ukrajini – "Folio Publishers" (Kharkiv).

Uz pohvale književne kritike, Kurkov je svojim romanima postigao i zavidan komercijalni uspjeh. Autor je 13 romana, a njegove su knjige prevedene na većinu europskih jezika (kao i na japanski, kineski i hebrejski) i prodane u više od 4 milijuna primjeraka, po čemu je Andrej Kurkov najuspješniji suvremeni ukrajinski pisac te prvi i jedini autor s područja bivšeg Sovjetskog Saveza čiji je roman dospio na ljestvice 10 najprodavanijih knjiga u Europi. Njegov bestseler "Preživjeti s pingvinom" preveden je na 22 jezika. Po ovom romanu trenutno se snima film u Velikoj Britaniji, a već je snimljen i crtani film. Samo u Ukrajini ovaj roman prodan je u 150 000 primjeraka. Njegov najnoviji roman "Posljednja predsjednikova ljubav" objavljen je 2005., a nakon objavljivanja u Francuskoj postao je bestseler.

Andrej Kurkov podjednako je uspješan i kao filmski scenarist. Devedesetih je počeo pisati filmske scenarije, a 1997. postiže prvi svjetski uspjeh s filmom "Prijatelj preminulog" u francusko-ukrajinskoj koprodukciji koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu. Kurkovljev scenarij iste je godine nominiran za nagradu FELIX u kategoriji "Najbolji europski autor scenarija godine". Ovaj film jedini je ukrajinski film koji je prikazivan u europskim, američkim i australijskim kinima. Andrej Kurkov član je "Europske filmske akademije", a 2005. godine bio je član međunarodnog žirija Filmskog festivala u Berlinu.

Andrej Kurkov čest je i omiljeni gost izdavača i sajmova knjiga u Europi. Svoje nastupe na promocijama Kurkov zna upotpuniti i sviranjem na klaviru. Organizatori u dogovoru s Andrejem Kurkovom planiraju jednu ovakvu promociju održati za vrijeme njegovog boravka u Hrvatskoj.

Plan boravka Andreja Kurkova i Oleksandra Krasnovytskog u Hrvatskoj:

3. 12. 2005. (subota) u 13 sati – Potpisivanje knjiga u V.B.Z. knjižari "Korzo" u Rijeci (Korzo 32).

4. 12. 2005. (nedjelja) u 19 sati – "Ne pucajte u autora" – promocija knjiga na Sajmu knjige u Puli. Predstavljanje knjiga Andreja Kurkova: "Kako preživjeti s pingvinom" (Edicije Božičević) i "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z.).
Sudjeluju: Andrej Kurkov, Jurica Pavičić, Hrvoje Božičević, Alida Bremer.

5. 12. 2005. (ponedjeljak) u 11 sati – "Doručak s autorom" - Andrej Kurkov na Sajmu knjige u Puli.

18:30 sati - Studentski centar u Zagrebu , Teatar &TD, dvorana CRNA (kafić), Savska 25. Predstavljanje knjiga Andreja Kurkova u Zagrebu : "Kako preživjeti s pingvinom" (Edicije Božičević) i "Dobri anđeo smrti" (V.B.Z.)
Sudjeluju: Andrej Kurkov, Borivoj Radaković, Hrvoje Božičević, Sandra Ukalović, Gloria Blažanović

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –