Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.04.2009.

Naklada Lukom objavila knjigu 'Isus i njegovi baštinici' Michela Benoîta

Nakon što je svojim prethodnim hit-romanom "Tajna trinaestog apostola" (objavljen u Parizu 2006. god. u izdanju kuce Albin Michel, dok je hrvatski prijevod Gordane V. Popović objavila Naklada Lukom 2007.) zaintigrirao brojne čitatelje širom svijeta (roman je preveden na 15 jezika), stručnjak za početke kršćanstva Michel Benoît u svojoj novoj knjizi "Isus i njegovi baštinici - laži i istine" pruža originalan pogled na ishodište temeljnog mita naše civilizacije.

Ovaj put Benoît je napisao intrigantan znanstveno publicistički esej u kojemu uz pomoć svetih spisa i znanstvenih radova nastoji ocrtati vrlo moderan portret Isusa.

Tko je bio Isus? Tko ga je izdao? Je li Juda krivac? Kako je Juda umro? Koju je ulogu pritom odigrao apostol Petar? Je li Marija Magdalena bila Isusova priležnica? Skrivaju li evanđelja neke nepoznate istine? ... Romanopisci, esejisti i filozofi neprestano preispituju tog čovjeka, koji je živio prije dvije tisuće godina, a što se više istražuje o njemu, kao da tajanstvena koprena što ga okružuje postaje sve gušća.

S pomoću pomne istrage, utemeljene na najsuvremenijim znanstvenim otkrićima, Michel Benoît preispituje ljude koji su ga okruživali - sve one muškarce i žene koji su nam trebali prenijeti njegovu baštinu.

Već na prvim stranicama Benoît uspostavlja dvostruki identitet Isusa, istodobno i čovjeka i svete osobe, knjigu obogaćuje bibliografskim referencama tako da se ona čita poput nekog krimića napisanog u obliku strastvene potrage.         

Michel Benoît bez sumnje je pravi erudit, koji znalački barata metodologijama i najstožim znanstvenim referencama, a kao pravi kriminalistički profiler slijedi tragove svoga subjekta, u nakani da potre određena uvjerenja.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –