Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.06.2009.

Njemačka spisateljica Julia Franck predstavlja roman 'Poludnica'
Održava se
03.06.2009.

U sklopu Festivala europske kratke priče u Hrvatskoj gostuje višestruko nagrađivana berlinska spisateljica Julia Franck. Predstavljanje njenog romana "Poludnica" koji je ovih dana objavila Fraktura, održat će se u srijedu 3. lipnja 2009. u 19 sati u Goethe-Institutu u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 64).

O romanu će govoriti:

Julia Franck, autorica
Jadranka Pintarić, književna kritičarka
Latica Bilopavlović Vuković, prevoditeljica
Seid Serdarević, urednik

Roman "Poludnica" (Die Mittagsfrau, 2007) bez sumnje je jedan od najboljih novijih njemačkih romana, nagrađen Deutscher Buchpreisom za 2007. godinu i prodan u 400 tisuća primjeraka u prvih mjesec dana.

Julia Franck rođena je 1970. u Istočnom Berlinu. Radila je kao urednica i novinarka za brojne njemačke novine te Sender Freies Berlin (Radio slobodni Berlin), među ostalim i kao konobarica, čistačica i pomoćna sestra. Na književnoj sceni pojavljuje se 1995. kada s kratkim pričama pobjeđuje na berlinskom natječaju za mlade pisce Open Mike.

Prvi roman "Der neue Koch" (Novi kuhar) objavljen 1997. donosi priču o mladoj nasljednici hotela koja se nakon smrti majke nalazi u središtu intriga zaposlenika hotela, gostiju i novog kuhara. Dvije godine poslije objavljuje roman "Liebediener" o ljubavi i osamljenosti, istinama, lažima i prevari svojstvenoj ljubavnom trokutu. Godine 2003. izlazi roman "Lagerfeuer" (Logorska vatra), ispričan iz perspektive četvero ljudi koji su sedamdesetih prošlog stoljeća boravili u centru za izbjeglice Notaufnahmelager Marienfelde, a tematizira život s obiju strana Berlinskog zida.

Njezine su knjige prevedene na više od 30 jezika.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –