Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 28.05.2011.

10. FEKP - Festival europske kratke priče 2011.

FEKP - Festival europske kratke priče ove godine zaokružuje desetu obljetnicu, a ove godine održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Splitu, i bit će svojevrsni "the best of", izbor ponajboljeg što je festival okupio tijekom dosadašnjih izdanja.

Kad je 2002. pokrenut, bio je jedan od prvih festivala u Europi posvećen žanru kratke priče. Tijekom 10 festivalskih godina, FEKP je ostao malen i postao velik. Dovoljno malen da zadrži prijateljsko okružje - pokretač FEKP-a uvijek je bila sinergija gostiju, domaćih pisaca i publike - i istovremeno sve poznatiji i priznatiji.

U brojkama 10 godina FEKP-a izgleda ovako: 100 pisaca, 17 europskih zemalja, 7 hrvatskih gradova domaćina, 17 antologija kratke priče. Uz ključne sadržajne točke: promocije, razgovore i čuvena večernja zajednička čitanja, ove obljetničke godine FEKP nudi i posebne programe, zamišljene kao propitivanje žanra priče, njezine kratkoće i onoga što u priču može ući, a što iz nje izaći.

O čemu govorimo kad govorimo o kratkoj priči? Što priča dijeli s poezijom, a što s romanom? Je li priča fotografija? Jesu li nam književna sjećanja fotografska? Kako od priče napraviti film? Čime nas pisci hrane? Čime nas hrani priča? Što nas nasmijava, što nas zavodi? Kako pisati na jeziku koji nije prvi? Kako priča mijenja svijet i postoji li (politička) odgovornost/obveza pisca?

The best of programom FEKP-a točku na kraju priče organizatori će zamijeniti upitnicima, a odgovore će tražiti zajedno sa starim prijateljima FEKP-a. Pozvali su najbolje od najboljih - autore čija su gostovanja i tekstovi obilježili prvo desetljeće festivala, a to su: Andrej Blatnik, Julia Franck, Georgi Gospodinov, Arnon Grunberg, Frode Grytten, Etgar Keret, Philip O'Ceallaigh, Olga Tokarczuk i Willy Uribe. Uz njih, po prvi put na FEKP-u će se pojaviti James Kelman, Yiyun Li i Annelies Verbeke.

A kako je najbolji način za proslavu dobrih priča još priča, objavljena je i posebna "Antologija europske kratke priče" , priče ponajboljih europskih autora bok uz bok s njihovim hrvatskim kolegama.


Neformalno otvorenje Festivala održat će se 29. svibnja u Ateljeima Žitnjak, prigodom ćega će se u prostorima nekadašnje osnovne škole postaviti izložba hrvatskih likovnih umjetnika, a domaći pisci svojim će kulinarskim delicijama poželjeti dobrodošlicu inozemnim kolegama.

Festival će se održavati u zagrebačkoj Booksi, Močvari, Studenskom centru, Profil Megastoreu te na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a za splitski dio programa zaduženi su Gradska knjižnica, Klub Ghetto i Klub Quasimodo.

– Festival europske kratke priče 2011. - Program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –