Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Georgi Gospodinov ×

Tema • 16.08.2023.

Život poslije apokalipse : Smisao kraja

Jedno se čini sigurno: umjesto lošeg televizijskog programa, zbilja je počela oponašati obrasce filmova katastrofe ili, točnije, post-apokaliptične fikcije. A ako je to tako, postavlja se pitanje mogu li nam mehanizmi post-apokaliptične fikcije pomoći da bolje shvatimo našu trenutačnu zbilju.
Vijest • 24.05.2023.

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel dobitnici nagrade Booker za roman 'Vremensko utočište'

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevoditeljica Angela Rodel u utorak su proglašeni dobitnicima Međunarodne nagrade Booker za roman 'Time Shelter' - prvi put za knjigu na bugarskom. U Hrvatskoj je ovaj roman u prijevodu Ksenije Banović pod naslovom 'Vremensko utočište' objavila nakladnička kuća Fraktura početkom prošle godine.
Razgovor • 28.10.2022.

Georgi Gospodinov : Knjižnice su istinska vremenska utočišta

[ DOBITNIK MEĐUNARODNE NAGRADE BOOKER 2023 ] Ja želim pričati priče upravo o onome što je netrajno, što je danas živo, a uskoro može umrijeti. Upravo to me zanima. I čovjek je takvo biće. Za ostale velike stvari postoje spomenici i piramide. O njima nemamo zašto razmišljati. Ali čovjek koji je usamljen u svojoj sobi u tri sata popodne je onaj koji mene zanima.
Najava • 06.09.2018.

Festival svjetske književnosti 2018. - program za četvrtak 6. rujna

Pogledajte što je na programu Festivala svjetske književnosti 2018. u četvrtak 6. rujna: na Književnoj matineji gostuje Julijana Matanović, u čak dva Dvostruka portreta moći ćete ogledati Polonu Glavan i Alojza Majetića, te Andrása Forgácha i Slavenku Drakulić, u Razotkrivanje dolazi Georgi Gospodinov, nakon čega slijedi razgovor na temu 'Iskustvo Pessoe'... dok u Splitu u Literarnoj ćakuli gostuje...
Vijest • 28.05.2011.

10. FEKP - Festival europske kratke priče 2011.

FEKP - Festival europske kratke priče ove godine zaokružuje desetu obljetnicu, a ove godine održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Splitu, i bit će svojevrsni 'the best of', izbor ponajboljeg što je festival okupio tijekom dosadašnjih izdanja. Neformalno otvaranje ovogodišnjeg Festivala održat će se u nedjelju, 29. svibnja, u Ateljeima Žitnjak.