Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Festival europske kratke priče ×

Najava • 11.06.2021.

20. Festival europske kratke priče zatvara američka autorica Lydia Davis

U petak, 11. lipnja u Vintage Industrial Baru, zagrebačkoj će se publici putem Zooma priključiti dobitnica nagrade Man Booker International, autorica kratkih priča, romana, eseja i prevoditeljica Lydia Davis. S njom razgovaraju Luiza Bouharoua i Roman Simić. Festival će završiti pjesmom – nakon razgovora s Lydijom Davis, na pozornicu stiže Janez Škof,
Razgovor • 08.06.2021.

Siri Hustvedt : Antiintelektualizam je duboko ukorijenjen u mojoj zemlji

U hijerahijskim će se društvima otpor prema elitama uzgajati jer se za nejednakost, tugu, kronične bolesti i dezintegraciju društva mora pronaći krivac. Uvijek je lakše okrenuti se Drugome, nego izbliza pogledati, doista pogledati kako je kasni kapitalizam stvorio rascjepkanu, depresivnu, ljutu i premorenu javnost, hipnotiziranu blještavim simbolima neodrživog sustava.
Najava • 05.06.2021.

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče održat će se u nedjelju 6. lipnja u 19 sati u Kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od najznačajnijih suvremenih američkih književnika, Paulom Austerom. Paul Auster pridružit će se putem Zooma, a s njim će razgovarati profesor Tomislav Brlek te umjetnički voditelj FEKP-a Roman Simić.
Najava • 06.06.2021.

20. Festival europske kratke priče: Otoci

Ove se godine FEKP održava u Zagrebu, na Visu i na Hvaru, a dvadeseti rođendan će proslaviti gostovanjem četvero izvanserijskih američkih pisaca, onih koji istinski stvaraju sliku suvremene književnosti, pisaca koji su za života ušli u kanon. Riječ je o Paulu Austeru, Siri Hustvedt, Lydiji Davis i Lorrie Moore, koji gostuju na zagrebačkom programu FEKP digital.
Razgovor • 21.12.2020.

Yann Martel : Priče su najbolje sredstvo da se dočara potpunost onoga što jesmo

Doista. Nema boljeg, pomnijeg seciranja od onog koje se izvrši perom. Riječi su savršene za to, one zadiru duboko u tijelo postojanja, ispituju političke organe, raščlanjuju društvena tkiva, pronalaze emocionalne tumore i nakon toga donose zaključak. Priče su najbolje sredstvo da se dočara potpunost onoga što jesmo.
Vijest • 05.10.2020.

Otvoren 19. FEKP u Rijeci: Vozim ti priču i Luka različitosti

Festival europske kratke priče, koji se održava od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, otvorio je u nedjelju u riječkom Exportdrvu online susret Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, kao prvi u nizu programa 19. festivalskog izdanja koje se odvija u posebnim okolnostima.
Vijest • 28.09.2020.

Finalisti natječaja FEKP-a za kratku priču

Na ovogodišnji natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče pristigle su 153 priče autora iz Hrvatske i regije. Žiri FEKP-a u uži izbor za nagrade odabrao je deset priča. Pobjednici natječaja bit će objavljeni u srijedu, 7. listopada, na večerenjem čitanju FEKP-a u zagrebačkoj Kinoteci.