Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.06.2022.

21. Festival Europske kratke priče - program za ponedjeljak 6. lipnja
Održava se
06.06.2022.

Nakon već tradicionalnog sjajnog gastro-književnog otvaranja 21. Festivala europske kratke priče (nakon gastro domjenka za autore i goste festivala Roman Simić i Hanif Kureishi razgovarali su o tome što se zaista dogodilo od romana „Buddha iz predgrađa“ do zbirke eseja „Što se dogodilo?“, da bi nakon toga kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz i Marca Quarantotta publika mogla vidjeti kako priča, slika i glazba međusobno surađuju) slijedi bogat program koji će se održati u ponedjeljak 6. lipnja.

Ponedjeljak, 6. lipnja - Lokacija: Booksa i knjižara Fraktura

Knjiga domova Bajani Andrea

Booksa - 18:00 sati

Predstavljanje knjige Dalibora Šimprage "Izvještaj o generaciji"
Moderira: Jadranka Pintarić

Davne 2002. kavicu smo pili s Andrejom Puplinom, kultnim protagonistom i koautorom Šimpragine prve knjige kvartovske & stvarnosne proze u zagrebačkom slengu koju su nazivali prikazom izgubljene generacije devedesetih, a dvadeset godina kasnije čitamo „Izvještaj o generaciji“ – Šimpraga već u naslovu priziva još jednu generacijsku smotru, ocrtavajući nam junake i antijunake srednje dobi, o čijim će stvarnosnim i fiktivnim udarcima i stranputicama razgovarati s Jadrankom Pintarić. 


Knjižara Fraktura - 18:00 sati

Predstavljanje "Knjige domova" Andree Bajanijja
Moderiraju: Tatjana Peruško i Roman Simić

O različitim načinima da se napiše vlastita autobiografija, o životu koji nije posložen abecednim redom, o prijateljstvu među piscima, o slovima kojima možemo „stvoriti i uništiti svijet, roditi se i umrijeti, voljeti, patiti, prijetiti, pomagati, zahtijevati, naređivati, moliti, tješiti, smijati se…”, razgovaramo s jednim od danas najzanimljivijih i najcjenjenijih talijanskih spisatelja.

Ponedjeljak, 6. lipnja - Lokacija: Peti kupe

Peti kupe - 19:00 sati

Razgovor na temu "Regija i ja: Me & Yu"
Sudjeluju: Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić Danilo Lučić
Moderira: Boris Postnikov

Možemo to zvati „regijom“, možemo to zvati „zajedničkim kulturnim prostorom“, možemo to zvati „Književnom Republikom Jugoslavijom“: trideset i kusur godina nakon raspada SFRJ nešto je, čini se, ostalo. Tri autorice i jedan autor u vrijeme raspada države pisali su školske zadaće, a njihovi tekstovi danas bez problema prelaze postjugoslavenske granice. Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić iz raznih gradova stižu na FEKP da nam kažu kako vide novu regionalnu scenu i vide li je uopće: da li zajednički prostor ostaje ili ipak nestaje?


Peti kupe - 20:30 sati

Čitanje: Promjene
Sudjeluju: Andrea Bajani, Patricia Esteban Erlés, Michael FehrMazen Maarouf

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –