Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.06.2022.

21. Festival europske kratke priče završava razgovorima, muzikom i pričama
Održava se
09.-10.06.2022.

Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić

Festival europske kratke priče gostovao je u Zadru od 7. do 8. lipnja, gdje su posjetitelji imali priliku upoznati zanimljive inozemne i domaće autore, među kojima i kultnog britanskog pisca Hanifa Kureishija, koji je otvorio je festival u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u utorak 7. lipnja u 19 sati, rekavši da sad kad je napokon došao u Zadar, da bi tu volio i ostati. Komentirao je da svoje likove ne prikazuje u najboljem svjetlu jer uloga književnosti nije pisati o svecima te da su sve obitelji koje poznaje disfunkcionalne. Fasciniraju ga odnosi, kako se ljudi vole i mrze, kako se ponašaju jedni prema drugima.

Kratke priče pred zadarskom publikom čitali su Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić, Želimir Periš, Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf. Održala su se i dva susreta gostiju festivala sa zadarskim studentima, a na tribini „Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik“ sudjelovali su predsjednica udruge ZaPis Iva Pejković te pisci Igor Eškinja i Senko Karuza, a razgovor je vodila zadarsko-dubrovačka književnica Staša Aras

Nakon Zadra, FEKP se vraća u Zagreb i nastavlja s programom 9. lipnja u 18 sati u Booksi gdje će nastupiti mlade autorice Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić. Kako dolaze do čitatelja, što ih inspirira i vuče naprijed, kada stignu pisati, ove i mnoge druge tajne zdravog odnosa prema književnosti otkriva Lara Mitraković.

U 19 sati u Malom pogonu Tvornice Kulture održat će se posebno izdanje programa „Slušaj me“, koji već godinama na zagrebačke pozornice dovodi ljude raznih profila i fela (pisce, glazbenike, slikare, novinare...) da ispričaju priču o pjesmi u koju su zaljubljeni ili o onoj uz koju ih veže nešto posebno. U posebnom izdanju programa sklopu Festivala europske kratke priče sudjeluju: Mazen Maarouf, Korana Serdarević, Lana Bastašić, Danilo Lučić i Vid Barić. Moderira: Andrija Škare

Na završnom, Večernjem čitanju u 20:30 svoje kratke priče čitaju: Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Ivica Đikić i Lejla Kalamujić.

U petak 10. lipnja u 19 sati u Malom pogonu Tvornice kulture Nora Verde moderirat će razgovor o književnim nagradama, u 20 sati u Kratkišima će se predstaviti Marija Andrijašević, Lana Bastašić, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Želimir Periš i Espi Tomičić, u 21 sat proglasit će se pobjednici natječaja za najbolju kratku priču za mlade koju je Festival europske kratke priče organizirao u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU povodom Europske godine mladih. 21. izdanje FEKP-a završit će koncertom mladog glazbenika Pekija Peleta.

Program FEKP, 9. i 10.6.2022.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima prevođeni su hrvatski jezik, a festival je moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na YouTube kanalu i Facebook stranici FEKP-a.

– Razgovor / Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik –

– Otvorenje FEKP-a 2022. –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –