Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.02.2008.

Nova e-knjiga : 'Sadomazoteka' Franje Nagulova
Održava se
01.01.1901.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" novi elektronički original: zbirku poezije "Sadomazoteka" Franje Nagulova.  

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupan 71 naslov.  

O knjizi "Sadomazoteka"
Franjo Nagulov osvojio je treće mjesto na drenovačkim pjesničkim susretima (za neobjavljenu pjesničku zbirku). Ova situacija s dobivanjem nagrade za još neobjelodanjeni rad, zapravo sam fakat "neobjelodanjenosti" izvrsno uvodi u novu Nagulovljevu zbirku pjesama pod nazivom "Sadomazoteka". Zašto? Lirski subjekt tih pjesama - u danas popularnoj postrealističkoj maniri - pjesnikov je alter ego: studira nekog vraga, pasionirano čita, vozi se autobusom i skita poljima. Sve s čime dolazi u kontakt u izvjesnom je smislu spomeničkog tipa. Tekst vrvi kulturološkim referencama, no one su izmještene iz svog tipiziranog statusa i žive svoj život kroz projekcije koje lirski subjekt miješa s krhotinama događaja. Stvarnost do njega dolazi u razlomljenom obliku, propuštena kroz panoptikum kroz koji se on još jedino usuđuje gledati prema van.  

S prirodom međutim, za razliku od ljudskog svijeta, čija su osnovna obilježja poslagana po pravilima horrora B produkcije, on nema nikakvih problema. Simbiotički krug života uspostavljen na ovom nivou iskombiniran je s eruditizmom u melasu koja ga štiti od zečeva i vukova. Naime, tako se njega - kao žrtve i krvnici - doimlju ostali Zemljani. Sa ženama je problem još prokletiji: fatalne su iako ih ne poznaje, presuđuju mu iako s njime nisu imale izravan kontakt. Ovaj muško/ženski sloj "Sadomazoteci" navlači presvlaku humora, tako da jedan izraubovani pjesnički diwan odjednom progovori ljudskim glasom, što nije malo, budući da je sve ostalo oko njega od kamena ili metala. I to ne bilo kakvog, nego onog koji se, kako sam piše, hrani mesom trulih vrana.  

Da se vratimo faktu neobjavljivosti, koji bi bio ključni argument za objavljivanje: protosvijest stvorenu na stranicama "Sadomazoteke", ono specifično stanje svijesti neposredno prije progovaranja, Nagulov je uhvatio finim pincetama i onda iznio van.   

O Franji Nagulovu
Franjo Nagulov rođen je 1983. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Na Goranovu je proljeću pohvaljen tri puta, a na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2005. godine dobitnik je treće nagrade (za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis autora do 35. godine starosti). 2006. godine objavio je knjigu poezije "Dečko. Žena. Dečko? Naranča!". Objavljivao u Quorumu, Vijencu, Alephu, Kameleonu, Ka/Os-u, Hrašću, Mojim Vinkovcima itd. Živi u Privlaci.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –