Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 05.08.2005.

Nove povijesne knjige od Srednje Europe
Održava se
05.08.2005.

Kada se neki privatni u nakladnik u Hrvatskoj specijalizira isključivo za povijesnu literaturu i knjige o nastavi povijesti, treba mu svakako odati priznanje. Nakladnička kuća Srednja Europa iz Zagreba na tržištu je prisutna od 2001. godine, a od tada su Magdalena Najbar-Agičić i Damir Agičić objavili tridesetak zanimljivih naslova, a najavljuju i nove.

Tako tijekom rujna i listopada izlazi knjiga “Hrvatska pod crvenom zvijezdom : Komunistička partija Hrvatske 1945.-1952. godine” Berislava Jandrića, povjesničara i višeg znanstvenog suradnika Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Knjiga govori o organizaciji i djelovanju vladajuće stranke u Hrvatskoj u prvim poratnim godinama – Komunističkoj partiji Hrvatske. Popunjava prazninu koja postoji u našoj političkoj povijesti i općenito hrvatskoj povijesti druge polovice 20. stoljeća. Jandrić je pokazao kako je KPH uspostavila kontrolu nad cjelokupnim političkim, gospodarskim, kulturnim i javnim životom. Opisao je položaj KPH tijekom sukoba s Informbiroom i niz drugih povijesnih zbivanja koja su nam dosad bila nedovoljno poznata.

Američki lingvist srednje generacije Robert D. Greenberg napisao je knjigu “Jezik i identitet na Balkanu” o tome što se dogodilo i što se događa s povijesnim razvojem i aktualnim položajem hrvatskog i srpskog, srpsko-hrvatskog, crnogorskog i bosanskog jezika, odnosno kako je upravo jezik bio važna odrednica u nastanku nacionalnih identiteta na području jugoistočne Europe. Knjiga je nastala u sklopu znanstvenog projekta koji Greenberg vodi od 1997., i u sklopu kojeg je imao više posjeta bivšoj Jugoslaviji.

Kao treći novitet pred tiskom je i knjiga Miroslava Hrocha “Društveni preduvjeti nacionalnih preporoda u Europi”, klasično djelo o razvoju nacionalne svijesti malih europskih naroda, koje je svoje prvo izdanje doživjelo prije tri desetljeća i ostavilo značajan trag u hrvatskoj historiografiji u proučavanju hrvatskog narodnog preporoda preko radova Mirjane Gross. Autor, češki povjesničar Miroslav Hroch daje izvrsnu analizu povijesnih i političkih preduvjeta i pozadine nacionalnih preporoda malih (srednjo)europskih nacija. Govori o tri faze u preporodnim pokretima: 1. kulturno buđenje i postanak svijesti o nacionalnoj različitosti kod intelektualaca i obrazovanih slojeva društva, 2. stvaranje koncepta nacije kao političkog programa i 3. masovna mobilizacija širokih slojeva nacije na temelju te doktrine. Hroch ukazuje i na društvene transformacije i gospodarske promjene koje su pratile navedene faze nacionalnih preporoda.

No, ni to nije sve, Srednja Europa uskoro objavljuje i dva naslova o metodici nastave povijesti, izbor iz knjige “Klio na Balkanu” (prilozi analizi stanja u nastavi povijesti u Jugoistočnoj Europi) i “Ženska povijest u nastavi povijesti 20. stoljeca” autorice Ruth Tudor.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –