Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 02.07.2009.

Novo izdanje : 'Rastava u Budimu' Sádora Máraija

U izdanju naklade Mirakul upravo iz tiska izašla knjiga "Rastava u Budimu" mađarskog pisca Sándora Máraia, autora slavnog romana "Kad svijeće dogore". Sándor Márai posthumno je proglašen jednim od najvažnijih pisaca europske književnosti 20. stoljeća nakon što je krajem prošlog desetljeća njegovo značajno i vrijedno književno djelo ponovno otkriveno.

Sándor Márai rođen je 1900. u Košicama u današnjoj Slovačkoj. Zbog komunističkih progona, godine 1948. odlazi iz Mađarske, najprije u Italiju i potom u SAD, gdje je živio sve do svoje smrti 1989.

Nakon odlaska iz Mađarske, boravio je kratko u Švicarskoj, zatim u Italiji, da bi se u pedesetima otisnuo u Ameriku, gdje je neko vrijeme živio u New Yorku, a trajno se nastanio u San Diegu. "Ako napustim ovaj kontinent, Europa će mi silno nedostajati. No ona mi je nedostajala već i u Europi. Sve je izgubljeno. Baš sve. I jezik, i dom, smisao rada, mladost." Međutim, ni tamo se nije priklonio emigrantskim književnim grupacijama, radije se povukao u svojevrsnu "unutarnju emigraciju".

Knjige Sádora Máraija nakon njegove emigracije 1948. nestale su s polica mađarskih knjižara. Ne samo zato što je ondašnja vlast naredila da domaći nakladnici ne smiju objavljivati Máraijeva djela, već i zato što ni on sam nije bio spreman na kompromise. U dnevničkoj bilješci stoji: "Neću dopustiti da se bilo što moje objavi u domovini sve dok su ruske okupacijske trupe tamo. A kad se one povuku, neka se kod kuće, uz međunarodni nadzor, održe demokratski i slobodni izbori. Dok se to ne dogodi, ne dopuštam objavljivanje ničega što sam ikad napisao." Okrutna igra sudbine nije dopustila da doživi ono za čim je žudio, jer si je nakon smrti supruge, a zatim i posinka, u veljači 1989. oduzeo život.

Nakon književnikove smrti vlasnik Naklade Vörösváry u Torontu koji je ujedno bio ovlašten i za upravljanje Máraijevim autorskim pravima, dopustio je objavljivanje Máraijevih djela u domovini tek nakon što je o povlačenju sovjetskih snaga s prostora Mađarske bio sklopljen međunarodni ugovor.

No u 27 kutija pomno zapakirana ostavština stigla je u Mađarsku tek 1997., i to kao plod intenzivne suradnje Mađarskog muzeja za književnost i Nakladnika Vörösváry.

Tako je tek krajem prošlog desetljeća značajno i vrijedno književno djelo Sádora Máraija ponovno otkriveno. Posthumno je proglašen jednim od najvažnijih pisaca europske književnosti 20. stoljeća.

Do sad su kod nas prevedene njegove knjige "Ljubavnik u Bolzanu" (2008), "Ester - uzaludna ljubav" (2007), "Zemlja, zemlja!" (2007) i "Judit : 3 lica jedne ljubavi" (2006), sve u izdanju nakladničke kuće Mirakul.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –