Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: S.V. - MV • 19.08.2014.

Objavljena nova knjiga Nikole Kraljića 'OLEANDAR – nove pjesme'

U Nakladi LUKOM, uz potporu Općine Omišalj, upravo je izašla nova zbirka pjesma Nikole Kraljića naslovljena "OLEANDAR – nove pjesme". Knjiga je izvorna zbirka pjesama i poetske proze (od ukupno 41 objavljene knjige) toga pjesnika, rođenoga i cjelokupnim umjetničkim opusom inspiriranoga i vezanoga uz Omišalj i otok Krk.

Nikola Kraljić u svojim pjesmama progovara o moru, o krčkom kamenu i ljudima koji žive na njemu, ali bi bilo pogrešno shvatiti njegovu poeziju samo kao zavičajnu himnu. Tema koja se od početka provlači kroz svo Kraljićevo pjesništvo, tema je vremena i vječnosti, odnos prošlosti i budućnosti, u sagledavanju i jednoga i drugoga. Pritom njegovo samoispitivanje prerasta u samoispitivanje čovjeka suočena sa smislom svoga postojanja, pa pjesnik u jednoj sintezi prelazi rastojanja prostora i vremena.


Nikola Kraljić rođen je 1930. u Omišlju na otoku Krku. Diplomirao je filozofiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a radni vijek proveo je kao psiholog riječkog centra za mlade.

– "Ce Sem Sem..." - Intro - dokumentarni film o Nikoli Kraljiću –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –