Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 12.03.2019.

Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2018. godinu - Predragu Raosu prva nagrada

Nagrada Marin Držić

Na konferenciji za medije koja je u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine, održana u Ministarstvu kulture pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo je u ime ministrice kulture objavila imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2018. godinu.  

Prvu nagradu osvojio je Predrag Raos za dramski tekst "Raj pa kraj". Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst "Bez traga (par riječi predgovora)" i Dorotea Šušak za dramski tekst "Kako smo preživjeli Dies Irae", dok treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramski tekst "Park" i Ivana Vuković za dramski tekst "55 kvadrata". 

Osim nagrađenih naslova, Povjerenstvo preporuča i ukazuje na još tri naslova koji svojim kvalitetama zaslužuju da ih se iščita kao potencijalna uprizorenja. To su drame "Drage naše ruševine" Ružice Aščić, "Generator snova (skica života i mita H. P. Lovercraft)" Jadranke Bargh i "Zvijezda na Mjesecu" Borne Vujčića

>> obrazloženje Povjerenstva


Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo „Marin Držić” za 2018. godinu bilo je prijavljeno 40 dramskih tekstova autora iz cijele Hrvatske, prijavljenih pod šifrom,  a dramski tekstovi pristigli na ovogodišnji natječaj iznimno raznoliki u žanrovskim odrednicama, temama, narječjima i kvaliteti što dokazuje pluralizam hrvatskog dramskog stvaralaštva.  

Na konferenciji za medije sudjelovale su i predsjednica Stručnog povjerenstva Branka Cvitković i Nenni Delmestre, koje su o prijavljenim dramskim tekstovima odlučivale zajedno s Alenom Biskupovićem.
 

U Ministarstvu kulture istuču kako se Nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" dodjeljuje od 1991. godine u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, te kako je tijekom dugogodišnje dodjele Nagrade povećana vidljivost dramskih pisaca i njihovih djela, koja su u velikom broju, uz potporu Ministarstva kulture, uprizorena na kazališnoj sceni hrvatskih i inozemnih kazališta. Ostvareni su brojni pozitivni pomaci čemu doprinosi Zbornik nagrađenih dramskih tekstova kojega financira Ministarstvo kulture.
 
Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno će se održati na otvorenju Festivala hrvatske drame "Marulićevi dani" u Splitu 23. travnja 2019. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –