Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 14.11.2013.

Održan radni sastanak predstavnika knjižnih sektora Hrvatske i Srbije

Na inicijativu portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info i u suorganizaciji s udrugom Knjižni blok u srijedu 13. studenog na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber održan je radni sastanak predstavnika knjižnih sektora Hrvatske i Srbije. S hrvatske strane osim predstavnika nakladnika iz Knjižnog bloka te Zajednice nakladnika i knjižara prisutni su bili i predstavnici Nacionalne i sveučilišnje knjižnice, sajma knjiga Interliber te pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević,  dok je uz predstavnike dva najveća udruženja izdavača iz Srbije i Narodne biblioteke ispred srpskog Ministarstva kulture i informiranja u razgovoru sudjelovao Mladen Vesković.


To je bio tek prvi u nizu planiranih razgovora i konkretnijih poteza koji bi trebali donijeti malo više sustavnosti u već postojeću suradnju mahom hrvatskih i srpskih izdavača, od kojih su neki već godinama značajnije prisutni na tržištima susjedne im države (trenutno su prisutniji hrvatski izdavači sa svojim izdanjima u Srbiji nego srpski u Hrvatskoj), no koji se u svojim nastojanjima otvaranja tj. povećavanja tržišta susreću s različitim brojnim problemima. Naime,  visoki administrativni troškovi pri prekograničnom prometu knjiga, preskupi izlagački prostori na sajmovima knjiga, problematika autorskih prava, nedovoljna informiranost o produkciji knjiga i modelima uređivanja domicilnih knjižnih tržišta, obostrano slični problemi s razvojem e-knjige i e-nakladništva i sl. u određenoj mjeri ipak usporavaju razvoj međusobne suradnje, koje su ipak znatno veće od trenutnih praksi.

Pa iako je sličnih sastanaka bilo ranijih godina, ovaj put je bio uključen veći krug sudonika, a činjenica da su i resorna ministarstva i Hrvatske i Srbije pokazala zanimanje i spremnost da se u okviru svojih nadležnosti aktivno uključe u unapređenje postojećih oblika suradnji sastanku su dale i jednu novu dimenziju, tj. realnu mogućnost da se i neki adminsitrativni problemi (naravno, u koordinaciji ministarstava kulture s drugim za pojedne segmente nadležnim ministarstvima) brže rješavaju.

Na sastanku je naglašena i nužnost boljeg međusobnog informiranja, upoznavanje s pojedinačnim modelima i načinima uređivanja odnosa i sasvim konkretnih praksi na knjižnom tržištu, i sudionici su se složili da nije neophodno da svaka sredina kreće praktično od nule ako u onoj drugoj postoje već primjeri koji funkcioniraju odnosno već se provode u praksi.

Inicijator sastanka, portal Moderna vremena Info iskazao je spremnost da bilo kroz aktivnosti portala bilo kroz rad u udruzi Knjižni blok  aktivno doprinese u naporima da se učini vidljivijom posebno ona produkcija knjiga iz obje države koja bi mogla biti zanimljiva i određenom broju čitatelja u Hrvatskoj (ili hrvatskih naslova u Srbiji)  te da se otvori dodatni prostor na portalu koji bi informirao o onim izdanjima koja u Hrvatskoj nisu prevedena (npr. kvalitetna izdanja iz područja društvene humanistike, publicistička i znanstvena izdanja...) i recipročno, u suradnji sa sličnim portalima u Srbiji (npr. Knjiga Info) nastojao promovirati i na srpskom tržištu zanimljva izdanja hrvatskih nakladnika.

Privodeći sastanak kraju, sudionici su se složili i da njegova vrha nije donošenje nekakvih "velikih" zaključaka ili zajedničke izjave, ali je zato (što je i najvažnije) dogovorena dinamika idućih koraka, susreta i nastavka dijaloga, kao i osmišljavanje sasvim konkretnih projekata zajedničke suradnje.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –