Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 13.09.2005.

Oko 2500 knjiga prešlo granicu uz pomoć projekta "Knjige preko granica"

Program kupovine i razmjene knjiga “Knjige preko granica”, koji je dio "Book Market projekta" , u Hrvatskoj i usporednog projekta u Srbiji i Crnoj Gori ("Bibliodyssey"), podržan je od Fondacije Next Page, Fondacije za Srednjoeuropske i Istočnoeuropske knjižne projekte (CEEBP) i Matra programa nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova. Cilj je programa "Knjige bez granica" poboljšanje prometa knjiga izmedju Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine sufinanciranjem tj. pokrivanjem dijela troškova nabavke knjiga od izdavača u susjednim zemljama.

Zahvaljujući ovom programu (u financijskom i organizacijskom smislu) potpomognuta je kupovina i razmjena knjiga za knjižnice u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori. Sedamnaest hrvatskih javnih knjižnica nabavilo je ovog ljeta preko 1.250 knjiga od 211 nakladnika iz Srbije i Crne Gore, dok je istovremeno dvadeset knjižnica u Srbiji i Crnoj Gori nabavilo skoro 1.200 knjiga od 184 hrvatskih nakladnika. Vrijednost izvezenih hrvatskih knjiga iznosi 28.300 eura, dok je vrijednost uvezenih knjiga iz Srbije i Crne Gore oko 13.100 eura.

Važno je napomenuti da su knjižnice same birale knjige koje su naručile, dakle izbor im nije bio diktiran sa strane, tako da je odluka hoće li se knjižnica odlučiti za nabavku informatičke literature, beletristike ili povijesnih knjiga, odnosno bilo koje druge vrste knjiga, u prvom redu ovisila o (ne)popunjenosti knjižničnih fondova odeređenim izdanjima

Izvoz i uvoz knjiga organizirale su beogradska tvrtka BookBridge i zagrebačka distributerska tvrtka Distriks.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –