Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.10.2020.

Olja Savičević Ivančević i Ketty Rouf dobitnice francuske književne nagrade 'Prix du premier roman 2020'

Književna nagrada Prix du premier roman 2020.

Nedavno smo objavili vijest da je tijekom ovog ljeta objavljeno francusko izdanje romana "Adios Cow-boy" (Adio kaubojuOlje Savičević Ivančević ušlo u uži izbor za nagradu Prix du Premier Roman 2020, a danas s veseljem dodajemo da su Olja Savičević Ivančević i francuska autorica Ketty Rouf (za roman "On ne touche pas") postale dobitnice te prestižne francuske književne nagrade koja se dodjeljuje za najbolji prvi roman objavljen u Francuskoj u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. U selekciji je bilo ukupno sedam romana originalno objavljenih izvan Francuske i deset domaćih.

Knjigu je prevela Chloe Billon, a objavila izdavačka kuća J-C Lattès uz financijsku podršku hrvatskog Ministarstva kulture.
 

Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju Savičević Ivančević Olja

Hvala prevoditeljici Chloè Billon na njenom velikom majstorstvu, bez nje ne bi bilo nagrade, a hvala i urednici francuskog izdanja Veronique Cardi iz izdavačke kuće Éditions JC Lattès na predanosti i ljubavi prema ovom romanu, jer bez toga, bar kad su knjige u pitanju, ne postoji ništa. Hvala i Ivanu Sršenu za entuzijazam i posredništvo i Kruni Lokotaru kao prvom uredniku, bez njih bi ovo bilo apsolutno nemoguće. Nagrada je trebala biti dodijeljena u Parizu, ali vremena su takva kakva su pa slavimo u srcu. 

Sinoć, kad je vijest došla do mene, zamislila sam na tren žiri u La Coupole koji je, uz francusku autoricu Ketty Rouf, kao prijevodni naslov odabrao baš moju knjigu i sjetila sam se kako me prije dvadeset godina prijatelj, Parižanin iz Omiša, tamo odveo na ručak kao da me vodi u neko svetište. Sjeli smo za stol bliže vratima, gdje je jeftinije i zadivljeno gledali prema unutra. Da mi je tada netko rekao da će mi na tom divnom i važnom književnom toponimu dodijeliti uglednu književnu nagradu bila bih jednako začuđena i radosna kao i danas.

Olja Savičević Ivančević (preneseno s njezine Facebook stranice)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –