Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju

  • Nakladnik: Sandorf
  • 09/2017.
  • 213 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533510279
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Adio kauboju" odmah je po objavljivanju 2010. godine postigao zapažen uspjeh, te je nagrađen nagradom T-portala za najbolji roman godine. U obrazloženju nagrade tada je stajalo, između ostalog: "Autorica svojim djelom nadilazi višegodišnju podjelu na dvije glavne tendencije u recentnom hrvatskom romanu, na ispovjedno-eskapističku i aktivističko-stvarnosnu prozu. ‘Adio kauboju’ Olje Savičević Ivančević izdvaja se iz ovogodišnje romaneskne produkcije svježinom autorskoga glasa i angažiranom tematikom koja se otvara prema najrazličitijim čitateljskim skupinama."

Riječ je o prozi o kojoj se, uz „Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić, najviše pričalo i pisalo te godine. Vrlo često, i vrlo pohvalno. U prilog tome govore i brojni prijevodi na strane jezike: roman je u međuvremenu objavljen u Njemačkoj, Švedskoj, Španjolskoj, Srbiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Italiji i SAD-u, a u pripremi je tursko i slovensko izdanje. Danas s pravom možemo reći da se radi o  jednom od najznačajnijih naslova objavljenih posljednjih desetak godina.

Tim više veseli novo izdanje romana koje je pred vama. "Adio kauboju" je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom. Tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mailovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno video...

„Adio kauboju" vrlo vješto, u poetskim slikama i sjajno izbrušenim rečenicama, prepliće marinkovićevske i novakovske fjake s prerijom špageti vesterna, briljantne fragmente tradicionalnog (poput onoga o procesiji za Svetog Fjoka) s onim posttranzicijskim, jer i u Staro Naselje je stiglo novo poduzetništvo, a sve skupa utapa u atmosferu pomno građenu detaljima, mirisima i bojama. Taj 'naš' Twin Peaks, kojim osim glavnih 'prošetaju' i neki sporedni, vrlo osobeni likovi, izgrađen finim proznim tkanjem, istovremeno je i priča o nasilju i netolarenciji, kritika stvarnosti u kojoj čak ni vesterni i njihovi junaci više nisu ono što su nekad bili. - Jagna Pogačnik

Ako je pisanje trkanje, ove su sezone zasad svi auktori/ce ostali bez te bolje sreće, jer je u "Kauboju" revolver povučen velikom brzinom, bogatim leksikom (ljeskanjem krasnih riječi kao npr. šufit, tavan - ponovno se pokazalo da je na standardiziranome hrvatskom jeziku moguće pisati samo referate i sastave opće kulturne prakse), nekom drskom zagledanošću u bit pojave, uritmljenošću cijeloga teksta (na momente dobijete osjećaj da čitate pjesmu koja opisuje neki izrazito nakaradan objekt), potpunom nezainteresiranošću za dekoriranjem i šminkom, osim one spomenute jezične, a ta bi jedina i trebala udarati iz knjiga. - Dario Grgić

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Djela: zbirke pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" (1988), "Vječna djeca" (1993), "Žensko pismo" (1999), "Puzzlerojc" (2005), "Kućna pravila" (2007), "Mamasafari (i ostale stvari)" (2012), "Divlje i tvoje" (2020), "Standardan život : (pjesme u prozi)" (2021); knjige priča "Nasmijati psa" (2006) i "Nasmijati psa i sedam novih priča" (2020); romani "Adio kauboju" (2010) i "Pjevač u noći" (2016); slikovnice "Adrijana se vratila" nastala u suradnji s Imeldom Ramović te "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (2017) i "Sami na cilome svitu" (2020) nastale u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –