Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju

  • Nakladnik: Sandorf
  • 09/2017.
  • 213 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533510279
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Adio kauboju" odmah je po objavljivanju 2010. godine postigao zapažen uspjeh, te je nagrađen nagradom T-portala za najbolji roman godine. U obrazloženju nagrade tada je stajalo, između ostalog: "Autorica svojim djelom nadilazi višegodišnju podjelu na dvije glavne tendencije u recentnom hrvatskom romanu, na ispovjedno-eskapističku i aktivističko-stvarnosnu prozu. ‘Adio kauboju’ Olje Savičević Ivančević izdvaja se iz ovogodišnje romaneskne produkcije svježinom autorskoga glasa i angažiranom tematikom koja se otvara prema najrazličitijim čitateljskim skupinama."

Riječ je o prozi o kojoj se, uz „Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić, najviše pričalo i pisalo te godine. Vrlo često, i vrlo pohvalno. U prilog tome govore i brojni prijevodi na strane jezike: roman je u međuvremenu objavljen u Njemačkoj, Švedskoj, Španjolskoj, Srbiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Italiji i SAD-u, a u pripremi je tursko i slovensko izdanje. Danas s pravom možemo reći da se radi o  jednom od najznačajnijih naslova objavljenih posljednjih desetak godina.

Tim više veseli novo izdanje romana koje je pred vama. "Adio kauboju" je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom. Tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mailovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno video...

„Adio kauboju" vrlo vješto, u poetskim slikama i sjajno izbrušenim rečenicama, prepliće marinkovićevske i novakovske fjake s prerijom špageti vesterna, briljantne fragmente tradicionalnog (poput onoga o procesiji za Svetog Fjoka) s onim posttranzicijskim, jer i u Staro Naselje je stiglo novo poduzetništvo, a sve skupa utapa u atmosferu pomno građenu detaljima, mirisima i bojama. Taj 'naš' Twin Peaks, kojim osim glavnih 'prošetaju' i neki sporedni, vrlo osobeni likovi, izgrađen finim proznim tkanjem, istovremeno je i priča o nasilju i netolarenciji, kritika stvarnosti u kojoj čak ni vesterni i njihovi junaci više nisu ono što su nekad bili. - Jagna Pogačnik

Ako je pisanje trkanje, ove su sezone zasad svi auktori/ce ostali bez te bolje sreće, jer je u "Kauboju" revolver povučen velikom brzinom, bogatim leksikom (ljeskanjem krasnih riječi kao npr. šufit, tavan - ponovno se pokazalo da je na standardiziranome hrvatskom jeziku moguće pisati samo referate i sastave opće kulturne prakse), nekom drskom zagledanošću u bit pojave, uritmljenošću cijeloga teksta (na momente dobijete osjećaj da čitate pjesmu koja opisuje neki izrazito nakaradan objekt), potpunom nezainteresiranošću za dekoriranjem i šminkom, osim one spomenute jezične, a ta bi jedina i trebala udarati iz knjiga. - Dario Grgić

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja. Knjige su joj prevedene u desetak zemalja. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost "Jure Kaštelan". Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.

Objavila je zbirke pjesama "Bit će strašno kada ja porastem" (1988), "Vječna djeca" (1993), "Žensko pismo" (1999), "Puzzlerojc" (2005), "Kućna pravila" (2007), "Mamasafari (i ostale stvari)" (2012); knjigu priča "Nasmijati psa" (2006) i romane "Adio kauboju" (2010) i "Pjevač u noći" (2016).

Za djecu je napisala i dramske tekstove za predstave "Moj prijatelj Mačkodlak", "Som na cilome svitu" i "Legenda o Beskrajnom moru" te na desetke songova. Prema priči "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" postavljena je i kazališna predstava u Gradskom kazalištu lutaka — Split, a potom je objavljena kao slikovnica u izdanju Sandorfa, 2017. (ilustracije Svjetlan Junaković).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –