Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Farewell, Cowboy

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Celia Hawkesworth
  • 08/2018.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789535200406
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dazzling, funny and deadly serious, this perfectly pitched novel about the legacy of the Yugoslav war heralds the arrival of an exciting new European voice. - The Guardian

(Briljantan, smiješan i smrtno ozbiljan, ovaj savršeno pogođen roman o naslijeđu jugoslavenskog rata najavljuje dolazak novog uzbudljivog europskog glasa.)

'Memory is the present of all remembered events,' reflects the protagonist of this droll slice-of-life story, expressing the personal sense of stagnation she experiences upon returning to her childhood home in a remote Croatian village. Dada is newly returned from Zagreb to 'the Old Settlement,' hoping to put a pointless love affair behind her and to care for her aging mother, and she finds the routines of the locals and her grown-up childhood friends little changed from how she remembers them…
As depicted by Savičević, Dada is a resilient woman whose appreciation of the absurdities of her life allow her to carefully navigate them. Her experiences make for an intimate character study. - Publisher's Weekly

(„Sjećanje je sadašnjost svih zapamćenih događaja", promišlja protagonistica ove čarobne priče o životu, izražavajući osobni osjećaj stagnacije nakon povratka u rodnu kuću u udaljenom hrvatskom naselju. Dada se nedavno vratila iz Zagreba u Staro Naselje, nadajući se da će iza sebe ostaviti besmislenu ljubavnu vezu i brinuti se o svojoj ostarjeloj majci, ali shvaća kako se rutina lokalaca i njezinih sada odraslih prijatelja iz djetinjstva malo promijenila od stanja kakvo pamti...
Kao što je opisala Olja Savičević, Dada je snažna žena kojoj prihvaćanje apsurdnosti vlastita života dopušta da pažljivo upravlja njima. Njezina iskustva čine intimnu studiju karaktera.)


In Dada, the Croatian writer Olja Savičević has created a compelling witness who is also a survivor, not particularly heroic, but likeable and sympathetic. - The Irish TimesIn

(U Dadi je hrvatska književnica Olja Savičević utjelovila uvjerljivog svjedoka koji je ujedno onaj koji preživljava, koji nije osobiti heroj, ali je dopadljiv i s njim suosjećate.)


Dada's wild amalgam of quest story, social satire, and comic shtick (plus a surreal film-shoot scene featuring cowboys), you won't catch Savičević offering tidy diagnoses. You won't care, thanks to prose that glints like the sea in the distance. - The Atlantic

(U Dadinu divljem amalgamu priče o potrazi, društvene satire i stripa (uz nadrealno snimanje filmske scene s kaubojima), nećete uhvatiti Savičević kako nudi jednostavne dijagnoze. A neće vam biti ni stalo, zahvaljujući prozi koja blista poput mora u daljini.)

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Objavila: "Bit će strašno kada ja porastem" (pjesme, 1988.), "Vječna djeca" (pjesme, 1993.), "Žensko pismo" (pjesme, 1999.), "Puzzlerojc" (pjesme, 2006.), "Nasmijati psa" (priče, 2006., prošireno izdanje 2021.), "Kućna pravila" (pjesme, 2007.), "Adio kauboju" (roman, 2010.), "Mamasafari (i ostale stvari)" (pjesme, 2012.), "Pjevač u noći" (roman, 2016.), "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017.), "Adrijana se vratila" (slikovnica u suradnji s Imeldom Ramović, 2019.), "Sami na cilome svitu" (ilustrirana priča za djecu u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020.), "Divlje i tvoje" (pjesme, 2020.), "Moj prijatelj Mačkodlak" (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021.), "Standardan život" (pjesme u prozi, 2021.), "Ljeta s Marijom" (roman, 2022.) i "Pisma čitateljici" (dnevnik, 2023.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –