Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević Boris Perić Maja Hrgović

Blizine, nigdine i fritule

  • Nakladnik: Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana
  • Urednik: Jadranka Pintarić
  • 04/2011.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789535660002
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

** knjigu "Blizine, nigdine i fritule" nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji, ona se dijeli isključivo kao poklon-knjiga pri kupovini knjiga (u vrijednosti od 99,00 kn) u knjižarama-sudionicama Tjedna dobre knjige.


Ekskluzivna zbirka priča u kojoj će vas osamnaestoro hrvatskih književnica i književnika – vrsnih i osebujnih u književnoj biografiji i izričaju – kroz osamnaest dosad neobjavljenih tekstova u kojima ćete prepoznati blizine, nigdine i slatki okus fritula na nepcima, povesti u isto toliko različitih svjetova.

"Blizine, nigdine i fritule“ je svezak o putovanjima i pustolovinama. Ima priča o hodu po meridijanima, kao i o čergarenju. Ima priča o unutarnjim beskrajima i trapljenu  pustopoljinama. Ima priča koje će vas nasmijati i onih koje će vam ovlažiti oči. Ovo je posebna knjiga: napisana iz užitka pisanja i putovanja, davanja i primanja, u vremenu ubrzavanja, u prostoru ljepote.

Autori:  Boris Perić, Dora Kinert Bučan, Edo Popović, Igor Rajki, Ivana Simić Bodrožić, Julijana Matanović, Maja Hrgović, Marina Šur Puhlovski, Marinko Košćec, Olja Savičević Ivančević,  Predrag Lucić, Rade Jarak, Robert Perišić, Roman Simić Bodrožić, Sanja Lovrenčić, Sibila Petlevski, Tahir Mujičić, Zrinka Pavlić.


**

Život je prekratak za loše knjige i predug za sjedenje doma. Zato se valja latiti čitanja ovog sveska i krenuti u nigdine, kamo god da noga nakani, gdje god se misao namjeri.

Kažu da smo ustrojeni za putovanje: naše se tijelo tijekom evolucije razvilo da bude prilagođeno za neprestano kretanje - mi smo vrsta kojoj je gibanje u krvi/genima. Stoga je želja za putovanjem svojstvena ljudskom biću. Usto, neophodna nam je promjena: da bismo se odmakli od vlastita svagdana i prekinuli rutinu, promotrili se u zrcalu posve drugačijih života i shvatili da se bivati može na nama nezamislive načine - zato je naš um ustrojen za nove spoznaje.

Život je prekratak da odgađate čitanje ovog sveska i predug da biste na putovanju pobjegli od sebe. Suočiti se sa sobom možete i ako ne otputujete: u nekoliko priča ove knjige za životno putovanje ne koristi se kerozin nego emocionalna i mentalna energija. Tja, baš kao što se neki dio svijeta promijeni prije nego stignemo tamo otputovati, tako se i ljudi iz naše blizine preobraze u neznane nam osobe. Dok trepneš i sletiš. Okreneš stranicu.

Život je prekratak za čekanje na pravi trenutak za čitanje knjige i za pakiranje kofera za Nigdjezemsku. To je sada! Gibanje stranicama ove knjige zadovoljava potrebu nomada za odlaskom, omogućuje osvajačima prodor u nova područja, veseli istraživače neotkrivenih prostora duše i meridijana, gasi žeđ onima koji hlepe za drukčijim iskustvima, uveseljava radoznali duh. Daruje pustolovinu, maštu, ljubav, zabavu, nadu.

Život je dovoljno dug da se s putovanja vratite domu svome, bliskima i vrućim, slasnim fritulama. Ali je prekratak da na put ne krenete s najboljim suputnikom: dobrom knjigom.

Jadranka Pintarić, urednica

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –