Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević Svjetlan Junaković

Sami na cilome svitu

  • Nakladnik: Sandorf
  • Ilustracije: Svjetlan Junaković
  • 05/2020.
  • 36 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533512112
  • Cijena: 11.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kad dvoje usamljene djece i dva izolirana otoka krenu na put jedni prema drugima, otiskuju se u šarenu, na trenutke i olujnu avanturu, u kojoj se sunce i mjesec, vedro nebo i nevera možda izmjenjuju, no zato je toplina priče o potrazi za odgovorom na pitanje „što je to dom“ stalna. Upravo je u njoj usidrena ova pustolovina, uokvirena u začudnu mediteransku scenografiju i melodioznost otočkog govora.

U ovoj slikovnici stopile su se tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisana „izmišljenim“ otočkim narječjem “Sami na cilome svitu” neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Pusti otoci ovdje su zapravo glavni likovi, a usamljenost djece na njihovim obalama okosnica priče koja se s finoćom raspliće u kratkim, ritmički dorađenim susretima izmaštanih otočkih i morskih stanovnika. I dok dječak Ivan traži nekoga da se s njim igra na kukala, a djevojčica Luiđa nekoga da s njom skače hulahop, ni ne znaju da zapravo traže jedno drugo dok ih cijeli život zapljuskuje isto more. A more kao da diktira ritam jednog mirnog života, jednog sasvim posebnog krajolika koji treba čuvati prije svega od sve učestalijeg napuštanja ili pak prijetnji sumanutih koncesija. 

Prije nego što je postao priča, dramski tekst "Som na cilome svitu" Olje Savičević Ivančević nagrađen je prvom nagradom Natječaja za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić 2015., a nedugo nakon toga zaigrao je na pozornici Gradsko Kazalište Lutaka Split u režiji Renate Carola Gatica. 

Pred nama je u potpuno novom ruhu, kao slikovnica u stihu i prozi s iznimnim ilustracijama Svjetlana Junakovića.

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Objavila: "Bit će strašno kada ja porastem" (pjesme, 1988.), "Vječna djeca" (pjesme, 1993.), "Žensko pismo" (pjesme, 1999.), "Puzzlerojc" (pjesme, 2006.), "Nasmijati psa" (priče, 2006., prošireno izdanje 2021.), "Kućna pravila" (pjesme, 2007.), "Adio kauboju" (roman, 2010.), "Mamasafari (i ostale stvari)" (pjesme, 2012.), "Pjevač u noći" (roman, 2016.), "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017.), "Adrijana se vratila" (slikovnica u suradnji s Imeldom Ramović, 2019.), "Sami na cilome svitu" (ilustrirana priča za djecu u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020.), "Divlje i tvoje" (pjesme, 2020.), "Moj prijatelj Mačkodlak" (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021.), "Standardan život" (pjesme u prozi, 2021.), "Ljeta s Marijom" (roman, 2022.) i "Pisma čitateljici" (dnevnik, 2023.).

Svjetlan Junaković je rođen u Zagrebu 23. siječnja 1961. godine. Diplomirao je kiparstvo na likovnoj akademiji Brera u Milanu 1985. Izlagao je na samostalnim izložbama u inozemstvu i u Hrvatskoj. Surađuje s brojnim izdavačkim kućama kao ilustrator i autor knjiga za djecu, koje su objavljene u više od 30 zemalja. Dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju, animirani film, lutkarske predstave i skulpturu. 2016. dobio je godišnju Nagradu V. Nazor. Izvanredni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –