Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Ferić Olja Savičević Ivančević Vlado Bulić

Ispod stola : Najljepše antikorupcijske priče

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 04/2011.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789533043081
  • Cijena: 5.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga priča nastala u sklopu projekta "Knjigom po korupciji" kojeg su zajednički realizirali Transparency International Hrvatska i izdavačka kuća V.B.Z.

U knjizi su priče inspirirane korupcijom ili o korupciji koje su napisali poznati književnici i književnice Vlado Bulić, Ivica Ðikić, Zoran Ferić, Julijana Matanović, Jurica Pavičić, Edo Popović, Ivana Simić-Bodrožić, Olja Savičević-Ivančević, Tena Štivičić i Ivan Vidić te pet najboljih priča koje su neobjavljivani autori (Darko Šeparović, Nenad Dragaš, Andrea Žigić-Dolenec, Ksenija Kušec i Jadranko Pušić) poslali na natječaj.


**

Ova knjiga jedan je korak prema stvaranju javnog mnijenja senzibilnog na svaku zloporabu bilo kojeg oblika vlasti. Kroz priče deset eminentnih domaćih autora te pet priča nagrađenih na antikorupcijskom natječaju Transparency Internationala Hrvatska i V.B.Z-a provlače se, na literarno uvjerljiv način, različiti oblici korupcije kojima smo svi, bilo izravno bilo posredno, bili izloženi u Hrvatskoj.

Zorislav Antun Petrović

 
Što književnost može učiniti kada je o korupciji riječ? Prokazati još jednom njezine mehanizme? Reprintirati Krležinu novelu Veliki meštar sviju hulja? Dodatno senzibilizirati? Dovesti čitatelje na prag prepoznavanja? Osvijestiti sudioništvo? Reaktivno upakirati sadržaj u podnošljivu i prijemčivu formu? Odraditi naručeno? Pozabaviti se, kako je to svojedobno predlagao György Lukács, oblikovanjem nove tematike kritički, konkretno i neposredno? Nedvojbeno je tek da literarno suočavanje s tematikom korupcije ne može ni samu književnost ostaviti nepromijenjenom. Da ne bude da se »uzalud krečilo«.

Dean Duda

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –