Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Kućna pravila

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2007.
  • 72 str., meki uvez
  • ISBN 9789532206173
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poezija Olje Savičević Ivančević, objavljena u ovoj dugo isčekivanoj, gotovo konceptualno strukturiranoj pjesničkoj knjizi, donosi suptilnu arheologiju intime, na anegdoti, upamćenom detalju, osjetu ili pronađenom davno izgubljenom predmetu utemeljene asocijativne nizove organskog sjećanja, filigranski ispletene poput tragova puzavice na odavno napuštenoj kući.

Mapiranje prostora djetinjstva, manje ili više sprovedeno, kako na metaforičkoj, tako i na metonimijskoj ravni, pod krovom obiteljske kuće, rezultira restauriranim dnevnikom odrastanja prožetim sjetnom melankolijom, ali i nostalgijom za osobnim izgubljenim rajevima.

Ovi lirski fragmenti, gotovo proznog sloga će, stoga i kada manifestnim imaginarnim premještanjem napuste prvobitni intimni prostor i vrijeme, uključiti novostećeno oživljeno iskustvo u jedinstvo višega reda, cjelinu koja, ostaje uvijek otvorenom i dinamičnom, nikada dovršenom poetičnom tvorbom. (Marko Pogačar)

***

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974.) diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu; postdiplomantica je studija književnosti.Objavila je zbirke pjesama «Bit će strašno kada ja porastem» (1988.), «Vječna djeca» (1993.), «Žensko pismo» (1999.) i zbirku priča «Nasmijati psa» (2006.). Nove pjesme su joj prevedene na engleski, francuski, česki, makedonski, slovački, slovenski i poljski jezik; objavljivane u recentnoj domaćoj i inozemnoj periodici.

Priče su joj prevedene na njemački, česki, slovenski i engleski jezik. Dobitnica je nagrade 'Ranko Marinković' Večernjeg lista za najbolju kratku priču 2007. godine. Kolumnistica je 'Slobodne Dalmacije'. Živi i piše u Splitu.

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Objavila: "Bit će strašno kada ja porastem" (pjesme, 1988.), "Vječna djeca" (pjesme, 1993.), "Žensko pismo" (pjesme, 1999.), "Puzzlerojc" (pjesme, 2006.), "Nasmijati psa" (priče, 2006., prošireno izdanje 2021.), "Kućna pravila" (pjesme, 2007.), "Adio kauboju" (roman, 2010.), "Mamasafari (i ostale stvari)" (pjesme, 2012.), "Pjevač u noći" (roman, 2016.), "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017.), "Adrijana se vratila" (slikovnica u suradnji s Imeldom Ramović, 2019.), "Sami na cilome svitu" (ilustrirana priča za djecu u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020.), "Divlje i tvoje" (pjesme, 2020.), "Moj prijatelj Mačkodlak" (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021.), "Standardan život" (pjesme u prozi, 2021.), "Ljeta s Marijom" (roman, 2022.) i "Pisma čitateljici" (dnevnik, 2023.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –