Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Periš

X : Pjesme

  • Nakladnik: Algoritam
  • 08/2016.
  • 92 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168906
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Želimir Periš do sada je bio poznat kao prozaik, a zbirkom poezije "X", etablira se kao pjesnik na sav glas. Dobar dio zbirke kao da je propitivanje dosega poezije, pa odabir, naklon i vraćanje na scenu, ili bolje na ulicu, poezije prošlog stoljeća koja se recitira, po mogućnosti na megafon s preokrenute gajbe, koja se obraća čitatelju/slušatelju i aktivira ga.

To je poezija sazdana od pamfleta, parola, jezika svakodnevice impregnirana egzaktnim podacima, humorom i ironijom, svojevrsna racionalno-lirska masa stihova koja progradira, raste kao lavina i onda kreće – uzbrdo. A govori o svijetu spektakla, neoliberalnom kaosu i kapitalističkom pressingu na ljudski život i san, čudesima privatizacije i opustošenim tvorničkim pogonima, identitetskim izborima… 

No Periš ima i svoju drugu i treću stranu, nakon pjesama koje se izvikuju, dolaze ciklusi pjesama koje se šapću i koje se mrmljaju. U tim je, dominantno ljubavno-erotskim ciklusima, autor nešto tiši, no i dalje zaigran i socijalno osviješten. Nađe se u njegovim stihovima i obiteljske historije i društvene histerije, pa se i među jastuke uvlače politička rješenja: a zašto svi zajedno ne bismo pošli u krevet, pita se.

Zbirku završavaju pjesme za mrmljanja, kolekcija emocija poraza, poezija luzera koji su bitke izgubili, ali ne znači da su se i predali. Oni svoje misli izgovaraju sebi u bradu s ciljem da tu bradu i glas iz nje – podignu.

Ovo je zbirka s nepoznanicom × u naslovu, ali radi se o tome da se taj ×, to nepoznato, prepozna, malo nakosi i postane +. Da se svijet promijeni. Riječima Želimira Periša: × kao dosta! 

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije. Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i tri romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.), "Mima i vaše kćeri" (2015.) i "Mladenka kostonoga" (2020.), a za potonji je 2021. godine dobio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman.

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja. Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –