Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Oliver Burkeman

Protuotrov : Sreća za ljude koji ne mogu pozitivno razmišljati

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Zoran Bošnjak
  • 01/2017.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166834
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uspjeh postignut kroz neuspjeh, spokoj postignut kad prigrlimo nesigurnost i tjeskobu; ova je knjiga originalan osvrt na knjige o samopomoći. Iako vrijedna milijarde, industrija navedenih knjiga rijetko je kome uistinu uspjela pomoći. Malo je prednosti modernog života dovelo do općeg blagostanja (i to ne nužno materijalnog). Imutak – čak i ako ga steknete – ne vodi nužno do sreće.

Ljubav, obitelj i posao češće od radosti donose nam stres. Ne možemo se čak ni složiti oko toga što sreća točno jest. Jesmo li stoga uključeni u bezuspješnu potragu ili samo od početka sve pogrešno shvaćamo? Stajališta “možeš sve što hoćeš” i “kroz život trebaš koračati s velikim smiješkom na licu” na našu suvremenu kulturu imaju poguban utjecaj; agresivno pozitivan stav nekima možda i pomaže da pobijede ovisnost, tremu, izgrade poslovno carstvo, osvoje izbore ili pobijede u ratu. No, ova nas nemirna i neumorna potraga za srećom i uspjehom može učiniti duboko – nesretnima.

Protuotrov je serija putovanja osoba koje dijele iznenađujući način na koji razmišljaju o životu. Ono što im je zajedničko jest uvjerenje o ljudskoj psihologiji: da je naš trajni napor u eliminiranju negativnog glavni krivac za to što se osjećamo tako nesigurnima, nesretnima i tjeskobnima. U životu postoji alternativni, negativni put do sreće i uspjeha koji uključuje prigrliti upravo one stvari koje smo cijeli život nastojali izbjegavati. To je subverzivna poruka koja svoje korijenje vuče još od rimskih stoika, pa do budista.

 

Oliver Burkeman, novinar The Guardiana, istražit će mračnu stranu popularnih teorija koje su propagirale osobe poput Normana Vincenta Pealea i Eckharta Tollea, razgovarat će s life coachevima plaćenima da svojim klijentima od života naprave pakao (sic!), ali i disidentskim stručnjacima za sigurnost, koji svjedoče o promjenama koje su uvedene u zračnoj sigurnosti nakon napada na Sjedinjene Države 11. rujna, a koje su nas, zapravo, učinile još izloženijima opasnosti.

Sve to sažet će u dosjetljivu i zabavnu knjigu koja će desetljeća stare savjete o samopomoći preokrenuti naglavačke i prisiliti nas da ponovno promislimo o vlastitim stajalištima o neuspjehu, nesigurnosti i smrti. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –