Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Matijašević

Crno pismo

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2015.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168647
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Crno pismo" Irene Matijašević, autorice do sada poznate po poeziji, je proza koja se dodiruje s poezijom, dnevnik bez nadnevaka pisan iz nesanice i traume, koji obuhvaća godišnji kalendarski ciklus, ciklus regeneriranja. Proza "Crnog pisma" je autoterapijski čin u kojemu se unutarnje i vanjsko preklapaju, i izokreću, pisanje pisma adresatima, ali i samoj sebi, autoanaliza i analiza, u prvom redu složenog ljubavnog odnosa.

Okosnica spisateljskog interesa je ipak emocija sama, njezino racionaliziranje, zahvaćanje i dohvaćanje, pa se hibridna priroda ovog pisma nameće kao logičan izbor. Naime, standardna ekonomija teksta i života u slučaju traume i emocije je neupotrebljiva, prije krivotvorenje nego oslikavanje, pa se Irena Matijašević hrabro upustila u petlje i proces koji je načelno beskonačan, redundantan, cikličan i fragmentaran, u kojemu se prebrojano opet opsesivno broji, jer je svaka sigurnost izmaknuta, gdje se govori iz ranjenosti, proces koji je otvoren kao rana i promatra vlastito zacjelivanje.

Istodobno ovo pismo pisano u tamu govori i o prirodi jezika i o mediju, donosi nadahnute pasaže o interpunkciji, o društvenoj i kulturnoj matrici u kojemu je nastalo, gomila građu iz dubinske psihologije, raspodjeljuje taj teret i balansira njime, stalno u napetosti koju kao da mjeri otkucavanje sata.

Put prema razrješenju koje se polako ali neumitno, gonjeno samim protokom vremena otvara je nebeska fizika, uspravljanje i uzlet, glava konačno podignuta prema gore, prema pticama i eteru. 

Irena Matijašević (1965. Zagreb) diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu.  Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala u "Quorumu", "Vijencu", "Zarezu", "15 dana", "Poeziji", "Fantomu  slobode", "Agonu" te drugim časopisima i  portalima. Radi kao urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija.

Do sada je objavila knjige: "Naizgled" (AGM, 2007.) – zbirka pjesama; "Južne životinje" (AGM, 2010.) – zbirka pjesama; "Danska H2O" (AGM, 2012). – poetska drama, romane "Crno pismo" (Algoritam, 2015), "Kao kiša" (Hena com, 2017.) i "Igra istine" (Hena com, 2019.), te zbirku pjesama "Početak zrelosti" (V.B.Z., 2020.).

Uredila je knjigu "Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa" (HRT &AGM, 2008), kao dio projekta-emisije "Riječi i riječi" te digitalnu knjigu "Riječi i riječi" (HRT, Zagreb, 2015.) Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, slovački, švedski i poljski jezik. Poetska drama "Danska H20" bila je djelomično izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama 2013. g. u sklopu programa "Pisci u Sponzi", kao radio drama na Hrvatskom radiju u režiji Jasne Mesarić (2013) te kao diplomska predstava redatelja Paola Tišljarića, na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –