Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philip Roth

Tragovi na duši

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Ivana Ostojčić
  • 12/2015.
  • 332 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533162263
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na samom prijelazu stoljeća Philip Roth napisao je roman koji kroz priču o Colemanu Silku govori o nedavnoj prošlosti Amerike više negoli većina faktografskih djela.

Priča započinje 1998. godine u jeku jedne od najvećih seksualnih afera zbog koje je predsjednik države primoran odstupiti s dužnosti, a s druge strane, u gradiću u Novoj Engleskoj slično se događa cijenjenom sveučilišnom profesoru Colemanu Silku nakon što ga otpuže za rasizam. Ili ih je progutala kmica? rečenica je, interpretirana na (očekivan) politički način, koja je Colemana koštala svega što je do tada stvorio. A čitatelj će se vrlo brzo zapitati – je li ironija njegove sudbine mogla biti veća?

Događaji zatim slijede u dramatičnom taktu – izopćenje od strane prijatelja i kolega, smrt supruge izazvana emocionalnom traumom, udaljavanje od djece, a na koncu i burna seksualna veza s dvostruko mlađom ženom, nepismenom čistačicom Faunijom Farley.

Upravo u tom stanju potpune “seksualne opijenosti”, u svojoj sedamdeset i prvoj godini, zatječe ga pripovjedač romana Nathan Zuckerman. Zaveden pričom svog karizmatičnog junaka, Zuckerman prolazi, u napetom i odlučnom ritmu, kroz rasnu i rodnu politiku, rat u Vijetnamu, besmisao političke korektnosti, problem opadanja intelektualnih kriterija i komercijalizacije sveučilišta, ispisujući povijest SAD-a druge polovice 20. stoljeća, ali i pravi literarni i imaginativni tour de force.

Roman "Tragovi na duši" po mnogima je Rothov najbolji roman u kojem su njegov književni talent, pripovjedačka zrelost i kreativna vještina dosegnuli umjetnički zenit. Roman je osvojio nekoliko prestižnih književnih priznanja kao što su Nagrada W. H. Smith, Nagrada PEN/Faulkner, i Prix Médicis éntranger.

Philip Milton Roth rođen u Newarku, New Jersey, u obitelji Židova koji su došli iz Istočne Europe i još su govorili jidiš. Kontradikcije njegove životne sredine postale sunjegova stalna tema - odnos Židova i Amerikanaca, duboka bol i osebujan humor. Poznat je po romanima «Portnoyeva boljka», «Profesor strasti», te trilogiji o Nathanu Zuckermanu.

Svoje prvo djelo, zbirku pripovijedaka «Goodbye, Columbus», objavio je 1959.g., no na prvi veliki uspjeh trebalo je čekati još deset godina, kada mu je roman «Portnoyeva boljka» (1969) donio svjetsku slavu.

Prepoznatljivim stilom, punim humora, ironije, povremeno i sarkazma, s čestim pozivanjem na kulturno naslijeđe židovskih Amerikanaca u i oko Newarka u kojem je odrastao, Roth piše već gotovo pola stoljeća odavno se etabiliravši na vrhu američke književnosti. Uz Normana Mailera, Johna Updikea i Thomasa Pynchona predstavlja jednog od najrenomiranijih živućih američkih pisaca.

Njegova najznačajna djela su: «Profesor strasti» (The professor of desire, 1977), «Pisac iz sjene» (The ghost writer, 1979), «Oslobođeni Zukerman» (Zuckerman unbound 1981), «Sat anatomije» (The anatomy lesson,1983), «Praška orgija» (The Prague Orgy, 1985), «Sabbathov teatar» (Sabbath's theater, 1995), «Američka pastorala» (American pastoral, 1997), «I Married a Communist» (1998), «Zavjera protiv Amerike» (The plot against America, 2004), i dr. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih i Pulitzerove za roman «Američka pastorala» 1988. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –