Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philip Roth

Ogorčenje

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Predrag Mavar
  • 02/2010.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789533160689
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U vrijeme kad je Korejski rat već počeo, marljiv i pravdoljubiv mladić Marcus Messner iz Newarka u saveznoj državi New Jersey 1951. kreće na drugu godinu studija na konzervativnom koledžu Winesburg u Ohiu.

Marcus ne studira na koledžu u Newarku na koji se najprije upisao zbog toga što se čini da mu je otac, krut i radišan mjesni mesar, poludio. Poludio od strepnji o zrelome životu, opasnosti koje vrebaju u svijetu, opasnosti koju nazire u svome voljenom sinu.

Kako ispaćena, već zlostavljana majka govori sinu, očev strah proizlazi iz ljubavi i ponosa. To bi mogla biti istina, no u Marcusu se rađa tolika ljutnja da više ne može podnijeti život s roditeljima. Daleko od Newarka, na koledžu na Srednjem zapadu morat će pronaći svoj put među običajima i ograničenjima jednoga drugačijeg američkog svijeta.

"Ogorčenje", dvadeset i deveta knjiga Philipha Rotha, pripovijeda priču o obrazovanju mladog čovjeka čije su mogućnosti zastrašujuće, a sile koje ga sputavaju bizarne. Priča je to o nedostatku iskustva, neozbiljnosti, intelektualnom otporu, seksualnom otkriću, odvažnosti i pogreškama.

U odmaku od sumornih narativa zrele dobi i iskustva što ih nalazimo u njegovim posljednjim knjigama, Roth je upregnuo svu svoju inventivnost i oštroumnost kako bi istražio utjecaj američke povijesti na osjetljivog pojedinca.

Philip Milton Roth rođen u Newarku, New Jersey, u obitelji Židova koji su došli iz Istočne Europe i još su govorili jidiš. Kontradikcije njegove životne sredine postale sunjegova stalna tema - odnos Židova i Amerikanaca, duboka bol i osebujan humor. Poznat je po romanima «Portnoyeva boljka», «Profesor strasti», te trilogiji o Nathanu Zuckermanu.

Svoje prvo djelo, zbirku pripovijedaka «Goodbye, Columbus», objavio je 1959.g., no na prvi veliki uspjeh trebalo je čekati još deset godina, kada mu je roman «Portnoyeva boljka» (1969) donio svjetsku slavu.

Prepoznatljivim stilom, punim humora, ironije, povremeno i sarkazma, s čestim pozivanjem na kulturno naslijeđe židovskih Amerikanaca u i oko Newarka u kojem je odrastao, Roth piše već gotovo pola stoljeća odavno se etabiliravši na vrhu američke književnosti. Uz Normana Mailera, Johna Updikea i Thomasa Pynchona predstavlja jednog od najrenomiranijih živućih američkih pisaca.

Njegova najznačajna djela su: «Profesor strasti» (The professor of desire, 1977), «Pisac iz sjene» (The ghost writer, 1979), «Oslobođeni Zukerman» (Zuckerman unbound 1981), «Sat anatomije» (The anatomy lesson,1983), «Praška orgija» (The Prague Orgy, 1985), «Sabbathov teatar» (Sabbath's theater, 1995), «Američka pastorala» (American pastoral, 1997), «I Married a Communist» (1998), «Zavjera protiv Amerike» (The plot against America, 2004), i dr. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih i Pulitzerove za roman «Američka pastorala» 1988. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –