Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Periš Ivana Štrukelj

Straška postavlja teška pitanja

  • Nakladnik: Fierce Women
  • Ilustracije: Ivana Štrukelj
  • 06/2021.
  • 24 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789534938300
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Slikovnica ”Straška postavlja teška pitanja”, kojoj tekst potpisuje Želimir Periš, a ilustracije Ivana Štrukelj, donosi priču o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu ne bojeći se postavljati pitanja koja i odrasli često zaobilaze. 

Straška u njoj upoznaje život i djelo Marie Curie te razmišlja o drugačijim vremenima i različitim običajima, što je inspirira da postavlja pitanja na koja nije lako odgovoriti. 

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme ”strašna žena”, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i društvene igre koja je poznatija pod svojim internacionalnim nazivom – Fierce Women. Žargonski, izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takvima možemo opisati žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, kao i protagonistkinju ove slikovnice, Strašku.

Za djevojčice, dječake i njihove roditelje, jer samo zajedno možemo izgraditi ravnopravnije i pravednije društvo za sve.

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije. Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i tri romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.), "Mima i vaše kćeri" (2015.) i "Mladenka kostonoga" (2020.), a za potonji je 2021. godine dobio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman.

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja. Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –