Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Olja Savičević Ivančević

Nasmijati psa

  • Nakladnik: AGM
  • 08/2006.
  • 134 str., meki uvez
  • ISBN 9531742839
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prozni prvijenac Olje Savičević Ivančević "Nasmijati psa", zbirka je od 22 kratke priče. Pobrojati što se sve tu nalazi je kao pokušati prebrojati zube nasmiješenom, ovaj put morskom psu - rabota opasna i osuđena na neuspjeh - jer mu novi zubi stalno rastu, kao što na nova čitanja ove zbirke stalno rastu zazubice. Ali, na cijeni su samo nemoguće misije.

Naramak brzopoteznih Prozac priča za bježanje od kuće u kojima se naglo smjenjuju mediteranski humor i još mediteranskija melankolija, uokvirenih - bez obzira radi li se o homoseksualcu koji piše ljubavna pisma po narudžbi, okamenjenim krafnama, raku dojke ili super-junakinji s blagajne kinoteke - nikad završenom odisejom odrastanja. Njihovi akteri su najčešće zanesenjaci, s pomalo ironičnim i ležernim odnosom spram života, što ih ne lišava ljudskih drama, dapače. Kao da hoće reći: život je ozbiljna stvar pa mu ne treba tu ozbiljnost još i dodavati. Izgubio bi na vitalnosti.

Dobri pripovjedački duh Olje Savičević Ivančević kao da je iskočio iz (s)kuta svih onih Robija K. kojima je bila okružena, ali nije zastao u trećem a. Zadržao je duhovitost, premda je odrastao, feminizirao se, melankolizirao, profinio, pomalo ga već snalazi i nostalgija, pa sad, svejednako nedržeći do autoriteta, grabi bižuteriju života i slaže svoje minijature. Biža je je različita, njezin popis je provizoran, otvoren kao Mediteran. Nađe se tako u ovim pričama raspoloženja splitskog festivala, zasijaju posteri pop zvijezda, pa uleti Caveov motiv, ambijentaliziranje nas ponekad podsjeća na Flannery O'Connor, a ispod teksta se nazre Dorin dnevnik, strip-junakinje uvedu pravdu, putuje se filmovima ceste, u avanture, vješto pripovijeda, dok nam filigranski stil sve vrijeme pokazuje da autorica nije slučajno objavila tri zbirke poezije.

Olja Savičević Ivančević rođena je 16. rujna 1974. u Splitu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, apsolventica na Poslijediplomskom studiju iz književnosti u Zadru. Pisala je književnu i kazališnu kritiku, eseje, novinske članke i kolumne, pa i tekstove za glazbu; uređivala studentske časopise i zbornike: "Oblaci" (zbornik Studentskog književnog kluba u Zadru,1997.); "Na trećem trgu" (antologija nove kratke priče Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, 2006.). Objavila zbirke pjesama: "Bit će strašno kada ja porastem" (1988.), "Vječna djeca" (1993.), "Žensko pismo" (1999.).
Zbrirku priča "Nasmijati psa" zaslužila je pobjedom na natječaju novina za kulturu MH Vijenac i nakladničke kuće AGM kao najbolji mladi prozni autor.
Završava pjesnički rukopis pod nazivom "Soundtrack za slijepe putnike", živi u Splitu, plovi na "Morskom čoviku".

Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene u dvanaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinkovic Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, a prema njemu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i nagradom English PEN Award. Dobitnica je regionalne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu. Živi i radi kao slobodna spisateljica na relaciji Zagreb—Split—Korčula. 

Objavila: "Bit će strašno kada ja porastem" (pjesme, 1988.), "Vječna djeca" (pjesme, 1993.), "Žensko pismo" (pjesme, 1999.), "Puzzlerojc" (pjesme, 2006.), "Nasmijati psa" (priče, 2006., prošireno izdanje 2021.), "Kućna pravila" (pjesme, 2007.), "Adio kauboju" (roman, 2010.), "Mamasafari (i ostale stvari)" (pjesme, 2012.), "Pjevač u noći" (roman, 2016.), "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" (slikovnica, u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2017.), "Adrijana se vratila" (slikovnica u suradnji s Imeldom Ramović, 2019.), "Sami na cilome svitu" (ilustrirana priča za djecu u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem, 2020.), "Divlje i tvoje" (pjesme, 2020.), "Moj prijatelj Mačkodlak" (slikovnica, u suradnji s Lucijom Mrzljak, 2021.), "Standardan život" (pjesme u prozi, 2021.), "Ljeta s Marijom" (roman, 2022.) i "Pisma čitateljici" (dnevnik, 2023.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Pisci na mreži - Olja Savičević Ivančević –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –