Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Hitrec

Samo sreća, ništa drugo : Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog

  • Nakladnik: AGM
  • 04/2018.
  • 308 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531744898
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novi roman Hrvoja Hitreca "Samo sreća, ništa drugo" romansirani je životopis Nikole Zrinskog VII. (17. st.). Povijesna ličnost, hrvatski ban i pjesnik, brat Petra IV, isusovački đak nakon školovanja s bratom odlazi u posjet papi Urbanu VII. Nakon punoljetnosti Nikola i Petar dijele imanje. Njihove utvrde i dvorci, objektivno, hrvatski su dvorovi, a njihova svakodnevnica borbe s Osmanlijama. Ta svakodnevnica temelj je romana o Nikoli koji između bitaka na mađarskom piše poznato djelo Jadranskoga mora sirena u kojoj slavi Sigetsku bitku.

Autor Hitrec, oslanjajući se na povijesne činjenice, doista prati život tog jedinog stvarnog hrvatskog dvora, svakodnevicu od kuhinje do radionica i odgoja djece, probleme s katoličkom Europom koja obećava pomoć na granicama i uglavnom zaboravlja obećanja. Borio se Nikola oružjem i diplomacijom, a legendu o njemu prekinulo je nesretno (mnogi smatraju i sumnjivo) stradanje u lovu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –