Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Hitrec

Što Bog dade i sreća junačka

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2010.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530616288
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Literarizirana biografija bana Josipa Jelačića, o kojem u 12 priča govore supruga Sofija, seržan Luka, Dimitrije Demetar, Dragojla Jernavić, grof Franjo Kulmer, knez Alfred Windischgraetz, Hermina Jelačić, barun Edgar de Corberon, Omer paša Latas, car Franjo Josip, nadbiskup Juraj Haulik i Ljudevid Gaj.

Za razliku od klasičnog povijesnog romana, u kojem kod glavnih likova do izražaja dolaze samo njihove vrline, Hitrec svoju priču o Jelačiću gradi na temelju dojmova banovih suvremenika koji ne prešućuju ni njegove mane.

"Povijesna tema intigrira Hitreca i oblikuje se u dvanaest osobnih pripovijesti suvremenika bana Jelačića o njemu, stvarajući na taj način i širu ideološku koncepciju jednoga udaljenog vremena, što će zasigurno zaokupiti kolektivnu svijest i recentne čitateljske publike. Može se on čitati i kao novopovijesni roman i kao biografija bana Josipa Jelačića.

Zbivanja oko bana prikazana su opširno, Jelačić je kroz poglede drugih oslikan kao energični branitelj hrvatskih interesa od mađarske, ali i svake druge agresivnosti. Književni tekst tako je postao poligon za propitivanje mikrohistorije druge polovice 19. stoljeća, što svakako podrazumijeva razjašnjavanje odnosa između hrvatske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Hitrec nije u tom rasvjetljivanju želio nalikovati 'plašljivom Ferdinandu, caru kojemu je povijest bila nepoznata, sadašnjost nerazumljiva, a budućnost neprozirna'".

(Helena Sablić Tomić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –