Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frano Dulibić

Omer Mujadžić

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 12/2015.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530609464
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova monografija Omera Mujadžića, nastala na poticaj njegove kćeri Emine Kranjčec, cjelovit je uvid u Mujadžićevo djelo. Za nju je pronađen te u njoj predstavljen veći broj dosad nepoznatih ili manje poznatih djela, kao i podataka. Na žalost, sigurno je da još postoji neutvrđen broj crteža i slika koje su nam i dalje nedostupne, a razasute su po brojnim javnim i privatnim zbirkama. U svakom slučaju, ovim izborom djela Omera Mujadžića, istraživanjem i uvidom u sve faze njegova opusa omogućeno je da se unutar hrvatske likovne scene njegovo djelo počne drukčije impostirati.

Frano Dulibić


Omer Mujadžić pripada umjetnicima čiji je veći dio opusa ostao relativno slabo poznat, unatoč značajnom prinosu oblikovanju korpusa hrvatskoga modernog slikarstva, kao i neporecivoj važnosti njegova pedagoškog rada na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ovom je monografijom njegovo djelo iznova – nakon retrospektivne izložbe održane 2002. godine u Umjetničkom paviljonu – cjelovito valorizirano, omogućujući tako dubinsko sagledavanje svih stvaralačkih dionica i njihovih vrijednosti u kontekstu u kojemu su nastajale. Frano Dulibić, njezin autor, poduzeo je opsežno istraživanje u cilju pronalaženja dosad nepoznatih, neobjavljenih ili zagubljenih radova, a osobitu je pozornost pridao rekonstrukciji vrlo kvalitetnog Mujadžićeva crtačkog opusa.

Tako su dobro poznata djela (U kavani iz 1928., Nogometna utakmica  iz 1929. ili Kolporter iz iste godine, primjerice) – u više prigoda isticana među antologijskim djelima hrvatskoga međuratnog slikarstva – dobila svojevrstan okvir koji pokazuje svu širinu i bogatstvo umjetnikova talenta. Sjajan portretist, izniman slikar aktova te odličan crtač i ilustrator, Mujadžić je nadahnutim tumačenjem Frane Dulibića dobio monografiju kojom se njegovo djelo predstavlja kao nezaobilazno u svakom pokušaju sagledavanja najviših dosega hrvatske moderne umjetnosti.

Iz recenzije Petra Preloga

Frano Dulibić radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te kao vanjski suradnik predaje na Akademiji likovnih umjetnosti. Bavi se istraživanjem hrvatskog slikarstva i kiparstva prve polovice 20. stoljeća, poviješću karikature, ilustracije i stripa, sudjeluje u znanstvenim projektima i na simpozijima te je aktivist u akcijama za zaštitu javnog prostora i kulturne baštine. Objavljuje knjige, znanstvene i stručne radove te je autor koncepcija i tekstova za izložbe.

Objavljene su njegove knjige "Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940." (2009.), "Oto Reisinger" (2008.) i "Slikarstvo Vladimira Varlaja" (2011.). Predsjednik je Upravnog vijeća Instituta za povijest umjetnosti, dopredsjednik DPUH-a i član AICA-e. Održao je mnogo javnih predavanja i organizirao niz tribina i izložaba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –