Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pasi Sahlberg Timothy D. Walker

Vjerujemo učiteljima : Finski put prema školama svjetske klase

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Jelena Spreicer
  • 06/2023.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530517783
  • Cijena: 20.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U proljeće 2018. tisuće učitelja diljem Sjedinjenih Američkih Država napustilo je svoja radna mjesta tražeći veće plaće i bolje uvjete rada. Izrekli su jednostavan zahtjev: ponašajte se prema nama kao prema profesionalcima. I učitelji u drugim zemljama osjećaju se kao i njihovi američki kolege.

"Vjerujemo učiteljima" uvjerljiva je vizija i model ideja za učitelje i ravnatelje škola koji žele razviti takve obrazovne sustave čije će temelje osmisliti i realizirati sami učitelji. Autori znalački i argumentirano otkrivaju zašto učitelji u Finskoj imaju visok društveni status te pokazuju kako na djelu izgleda sustav utemeljen na povjerenju.

Pasi Sahlberg i Timothy D. Walker predlažu sedam ključnih načela za izgradnju kulture povjerenja u školama – razvijanje sposobnosti učitelja da pedagoški razmišljaju o svome radu, mentoriranje budućih naraštaja učitelja, poticanje autonomije učitelja unutar zadanih okvira, odgajanje odgovornih učenika, timski rad, dijeljenje odgovornosti u upravljanju školom i razredom, povjerenje u dionike obrazovnog procesa. Vjerujemo učiteljima nezaobilazna je lektira za sve učitelje, ravnatelje, kreatore obrazovnih politika i roditelje.

Pasi Sahlberg svjetski je priznati obrazovni stručnjak, autor, predavač i znanstvenik te jedan od najuglednijih autoriteta na području unapređenja obrazovanja. Radio je kao učitelj, ravnatelj u finskome Ministarstvu obrazovanja i kulture u Helsinkiju, kao stariji obrazovni stručnjak u Svjetskoj banci u Washingtonu te kao gostujući profesor na Harvardu.

Godine 2016. nagrađen je nagradom Lego za svoj rad u području obrazovanja djece, kreativnosti i prava na igru. Trenutačno je profesor obrazovne politike na Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyju.

Bavi se područjima kao što su nastava i učenje, unapređenje škola, međunarodna pitanja u obrazovanju i vođenje obrazovnih ustanova. Objavio je mnogobrojne članke, poglavlja i knjige o obrazovanju te održao više od 500 prezentacija diljem svijeta. Bio je savjetnik nekoliko vlada i voditelja obrazovnih reforma uključujući one u Finskoj, Švedskoj, Škotskoj, Australiji, Kanadi i Islandu. Njegova knjiga Lekcije iz Finske osvojila je prestižnu nagradu Grawemeyer 2013. godine, a 2014. godine u Škotskoj je nagrađen nagradom Robert Owen za zalaganje za pravednost u obrazovanju.

Timothy D. Walker američki je učitelj koji sa suprugom Finkinjom i troje djece živi u Espoou u Finskoj. Autor je knjige Teach Like Finland: 33 Simple Strategies for Joyful Classrooms. Opširno je pisao o svojim iskustvima za časopise Educational Leadership, Education Week Teacher i novine The Atlantic. Inspiriran vlastitim iskustvom rada u finskim školama, u inozemstvu drži predavanja o igri, povjerenju i radosti u obrazovanju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –